2013-11-17
知道餐厅的座位唔多,所以早两星期打电话去订位,接电话的应该系老板(韩国人),我地订了七点半,4位。粒粒鱼生沙律 - 鱼生粒新鲜,沙律菜味道唔错。烧河豚干($48) - 好好味,烧得好干身,有点脆口,大家都食到唔停口,送酒一流。玉乃光($180/支) - 我地想饮sake但又唔知叫边款好,老板好好咁介绍左几款俾我地。因为我地想要热饮既关系,所以老板最后推介了玉乃光,每樽300ml,我地一共饮了两樽。当我叫老板留番个吉樽俾我影相,佢即刻话拎支新既俾我影,老板好好人=)。刺身拼盘 - 每款刺身都好新鲜,正。秋刀鱼刺身($148) - 老板娘向我地推介秋刀鱼刺身,咁我地就叫黎试下。哗,好正呀,好新鲜好好味,老板娘果然冇介绍错。不过如果餐厅能够待客人食完刺身,主动为客人炸埋条鱼骨,咁就perfect啦。 寿司拼盘($168) - 每款得一件,我地要争食。我争赢左件牡丹虾,好味道。芒果龙虾沙律卷 - 虽然芒果有少少酸,但都好好味,好开胃。鸡翼郁金香($36/3只) - 鸡翼炸得刚刚好,将鸡肉反到一端,方便客人拎住支骨来食,点埋沙律酱,成啖肉放入口,好味。香草烧羊扒($72) - 呢个羊扒超抵食啊,
香草烧羊扒($72) - 呢个羊扒超抵食啊,$72有四支骨,切开啱啱好每人一支骨,又好味又抵食,要推!
酿蟹盖($72/4件) - 蟹盖炸得好好,不过我略嫌淡味左少少。
油甘鱼胶 - 第一次食油甘鱼胶,超好食,看来厨师既炸功非常了得,几款炸物都炸得好好。呢个油甘鱼胶,我一咬落去,唔......好好味呀,d鱼肉好鲜甜同埋好juicy,配埋个柚子酱来食,酸酸甜甜,好夹。好想再来多客。
明太子鸡翼($32/2只) - 味道有点淡唔够味,我觉得调味可以咸番少少或重味少少。
烟肉炒椰菜($48) - 味道唔错,椰菜炒得好好。
最后餐厅会送上每人一粒雪米滋。
由于我地要留肚去食糖水,所以下次有机会先再试埋餐厅既串烧同炒饭。
题外话/补充资料:
当我地食完所有野,老板娘主动问我地觉得食物如何,我地都大赞好味。老板娘知我地因为睇左openrice所以来帮衬,佢好有礼貌咁叫我地如果有时间都写下comment。我就系因为老板娘呢一句说话,同埋觉得呢间系一间好有诚意既日本餐厅,再加上招呼好,食物好,所以我就写下我第一篇既食评啦。