2022-12-22
位于佐敦渡船街,日本木系居酒屋装潢,甚具原宿宵夜串烧屋的风味,我们平日晚市时去到,都好满座,连门口位置都坐埋,好在嫂子特登预订咗枱啫! 打开个Menu真系眼花撩乱呀!样样睇落去都好好食,但系胃就得两个,店员哥哥好有礼貌都有话俾我地知有咩系推介,嫂子叫的随便叫,咁我就唔客气喇! 来想等齐D嘢食来影个大合照,但系所有order,即叫即烧,又唔想等到冻咗,所以唔等喇,烧烤嘢一定系趁热最正嘅! 🔮炸麻辣鸡软骨 鸡软骨酥炸香口,外脆软骨腌得入味又有口感,麻辣程度也只是微辣而已,推介小食! 🔮川香鱼汤清酒煮花甲 天气冻冻地,饮啖热汤就最适合不过喇!以鱼和海鲜熬成的奶白色的鱼汤,再加上清酒的甘甜味,味道鲜甜又暖心!蚬肉大大只又厚肉,脤卜卜的,非常新鲜,份量绝对足够两个人有多,我都忍唔住饮咗两碗呀!感觉好满足呢! 🔮烧鲜白鳝 白鳝肥厚肉嫩,鳝肉有弹性,肉质入口竟然是爽脆的又新鲜,汁烧又惹味,必点! 🔮汁烧原只鱿鱼筒 先是材料够新鲜,鱿鱼筒烧熟缩咗水都咁大只,差唔多有15cm长,又圆碌碌好饱满的,厨师一点也不吝啬食材呀!而且火喉刚好,以慢烧的方式逐层来回涂上烧汁,外面香口惹味,鱿鱼身
🔮炸麻辣鸡软骨
🔮川香鱼汤清酒煮花甲
🔮烧鲜白鳝
🔮汁烧原只鱿鱼筒
先是材料够新鲜,鱿鱼筒烧熟缩咗水都咁大只,差唔多有15cm长,又圆碌碌好饱满的,厨师一点也不吝啬食材呀!而且火喉刚好,以慢烧的方式逐层来回涂上烧汁,外面香口惹味,鱿鱼身弹牙,有嚼口得来又软熟,满有鱿鱼香,我和嫂子激赞呀!
🔮烧日本广岛生蚝
舖上枱就已经心心眼,真心不是夸张,确实系咩角度影只蚝都系胀卜卜的, 原只广岛蚝每日新鲜空运到港,每只蚝都差唔多好似我只手掌咁大,烧时上面舖满自家制的蒜蓉,蒜香朴鼻,而蚝水就来满泻咁,先轻轻饮哂蚝水,全是海水的鲜蚝味,继而大大啖一整只入口,肥美又新鲜,直情要高呼Oshidisna!推介x2呀!
🔮野椒汁烧牛肋骨肉 (5成熟)
嫂子知我系牛控,这个一定要试.日本入口原条牛肋肉,厨师一整条烧,烹时慢烧外面至微浓,又可以锁住肉汁,上枱前然后将牛肋骨肉平均切片,摆盘甚有气势,牛脂与牛肉的比例平均,牛味浓郁,又渗出微微的牛油香,而且师父绝对无烧到过熟,恰度好处,功架了得;再沾上牛肉烧汁,满满牛味在口腔,味蕾又享受了,而且份量比我想像中来得多,高质呀!😋
🔮烧特级厚切牛脷心
身为牛控,当然要试埋店家推介的牛舌啦!牛舌差唔多有1cm厚,大大片,肉质软腍,汁烧香口,再轻轻加上黑椒来提味,有牛气又更惹味
🔮烧纽西兰羊仔架
爱羊之人系绝对欣赏羊膻味的,羊架膻香味浓郁,肉质新鲜嫩嫩,入口juicy,只以salt&pepper和一些香草已经味道十足!
🔮烧法国鲜露笋
食咗咁多肉,食番少少蔬菜,特登点露荀系因为露荀唔会太吸油,欣赏厨师对食材的要求,烧烤也用上乘材料,选用法国入口露荀,新鲜清甜又爽脆,草青味刚好可以抵销一吓之前既肉腻感呀!
🔮烧麻辣日本淮山
我好少食烧淮山,但系嫂子推介,点知食落有惊喜呀!脆口爽身青甜,加埋上面的辣粉调味,甜,辣,爽!果然系好推介呀!
🔮川香肉碎烧茄子
原条大茄子,上面是店家秘制的川香肉碎,微辣得来又惹味,又蒜蓉香又有牛油香,味觉享受呀!
🔮青柠荔枝 / 话梅梳打
来个酸酸甜甜的梳打,实是减腻解渴之选呀!
店家的串烧真系好出色,绝对配等起店家“烧魂”那个牌扁;材料新鲜,又够份量,我俩都食得好饱,我仲见到隔离枱有好多其他海鲜,好似扇贝,蟹盖,蛏子皇等,下次一要同朋友再来,边吹水边食好嘢,仲要叫埋啤酒就更正喇!
题外话/补充资料:
👉由于食饭无限时的,所以最好订定位呀!
👉店员哥哥好nice,俾个credit佢先