2020-11-14
佐敦官涌街估唔到有一间咁有feel嘅西日式餐厅 HARA 菜式好精致,水泥风的装修好似去咗中环高级西餐厅咁,好有格调!菜式都好精致,每一碟嘅摆盘都好有特色。今次主要叫咗海鲜类,无令人失望!西餐、日本嘢唔识拣?呢度满足到你!上菜之前,小店送上开胃前菜,这一款是海蜇拌素翅。爽口又清新!这一杯cocktail叫Osaka Moon,适逢疫情底下日本思乡病发作,叫杯过下瘾。Osaka Moon 除了sake之外,还加入了桑梅,酸甜平衡得好好。牛油烧北海道帆立贝 ($88)烧帆立贝系最令人垂涎欲滴,亦系我最满意的菜式之一!烧完之后帆立贝仲好嫩,熟度恰到好处。香葱堤鱼虾北海道鱿鱼🦑($88)本来以为堤鱼呢一款外国咸鱼系味道比较难接受,但系佢充分吊出鱿鱼嘅鲜味。加上洋䓤粒,咸咸香香好易入口!亦非常适合香港人口味!龙虾包($198)龙虾包🦞啖啖肉,份量一点也不欺场,加上已经烘过的面包,每一啖都系享受。蒜香烧猪仔骨($88)猪仔骨烧香左之后仍然保持油分充足,烧完唔会太干,食落去每一啖都充满油香! 面豉酱烧茄子($88)胖胖的茄子切开一半,均匀地沾上面豉酱来烧,食落去虽然面豉酱味道不突出,但系香口非常!椰
用上椰子水做的炖蛋尤其清甜,有别于一般的炖蛋,炖蛋亦很滑,不错不错! 另外小店的煎芝士蛋糕亦好出名,但系太饱就食唔到了。
总括来说,HARA的菜色充满着日式和西式的风格。而且摆盘和卖相都令人很难忘,尤其喜欢装修的风格,有如去了港岛区高级西餐厅一样。露天的座位尤其有风味,建议有宠物的朋友可以预约!