见最近有唔少文章点评推介佐敦既呢间外卖小店 - 西关老祖既自家制招牌古法西关濑粉。趁热闹去试一次呢间主打创意中式美食既小店,睇下会唔会如一众网友所言系有回头之作。.舖头系文英街,虽然只系外卖小店但系店主应该花咗唔少心思去设计铺面。纯白色文青风格设计非常抢眼醒目,行过好难见佢唔到。舖头唔收现金大家要用点餐机点餐,悭返好多店员嘅时间可以专心处理嘢食加快出餐,同埋避免咗好多不必要嘅错误。餐厅开始流行用QR code、点餐机呢类嘅智能落单方法,我谂都会慢慢变成新趋势。.为咗公平起见,习惯每去一间新嘅餐厅都会先试佢哋嘅招牌食品而唔系自己最钟意嘅嘢食去决定回头率。以下系综合部份网友推荐名物:.自家制西关濑粉 💲15⭐️4/5见到餐牌上面好多传统食品都写住自家制,好似濑粉、猪肉棕同萝卜糕。所以决定优先试左呢三款餐点睇一睇店主嘅手势同埋诚意。西关濑粉系佢哋打卡系列嘅招牌菜式,好似系必点项目。茶脯同葱粒多到铺满全个面,呢个价钱计份量都叫十足。濑粉口感烟韧,汤底比想像中杰身,味道可以。.自家制炸黑毛猪肉棕 💲45⭐️4.2/5呢只炸糭第一口咬落去感觉好似食紧薯饼,好香脆。试真啲先食到糭入面既馅料。只棕仲有跟传
自家制西关濑粉 💲15
⭐️4/5
自家制炸黑毛猪肉棕 💲45
⭐️4.2/5
呢只炸糭第一口咬落去感觉好似食紧薯饼,好香脆。试真啲先食到糭入面既馅料。只棕仲有跟传统有跟砂糖同埋辣椒油,成件事几新鲜同味道几好。钟意尝鲜嘅朋友一定要食下。
自家制煎老祖的秘传萝卜糕 💲38
⭐️3.8/5
呢份煎萝卜糕食落去好有口感唔似其他舖头萝卜糕咁淋身,萝卜糕质地偏实唔会太松散但又唔系好重粉个种硬身。入面既馅料例如虾米仔份量不少,足称之作。
爆炒XO酱肠粉 💲30
⭐️3.9/5
煎肠粉用左好多XO酱,酱料惹味但唔会太辣而抢走肠粉既味道。肠粉煎得恰到好处,有焦香口感爽脆。
总结:适合住喺附近或者喺返工嘅朋友仔去试既有诚意邪恶外卖🥡,有回头系列。
不专业食评 nei.foodie
自家制炸黑毛猪肉棕