2K
2023-09-26 21 浏览
🎏佐敦新贵日式料理🎏-有朋友收到风话佐敦开咗间新日式餐厅 所以揾咗我一齐起食🤣 当晚好热闹 除咗有客食席前料理外 都有串烧煮物等 所以我地㨂咗个贵少少嘅一人套餐 有多几款唔同嘅嘢食😎 师傅仲好贴心问吓我地有冇咩唔食 话可以帮我地转吓啲食物 有多啲选择 可以食多啲款😋-🥗沙律及生啤或其他饮品一㨂好食咩餐 好快就送上嘢饮 仲有开胃前菜沙律 酸酸甜甜 蔬菜好爽口 仲加上咗飞鱼子 好丰富😗-🐠刺身由当晚刺身就睇得出师傅好多小心思 用上咗唔同嘅配搭 可以有新鲜感之余 亦令到食材提升咗另一个层次🆙🤩1️⃣兵库县生蚝 配青瓜醋啫喱及紫苏叶花:生蚝系清爽甜美路线 唔会过分重海水 平时少食生蚝都可以食 加上青瓜醋啫喱就晒fresh😝2️⃣北海道八爪鱼足 配山葵及三文鱼子:师傅特登将八爪鱼足起皮 留返最中心嘅位 咁就冇咁韧 加上用山葵嘅根部整成嘅细蓉会冇咁攻鼻 仲有啲三文鱼子 口感好丰富😛3️⃣深海池鱼腩 及 炙烧油甘鱼腩 配紫苏叶花:呢个唔洗多讲 鱼腩好肥美 特别系灸烧过之后有少少鱼油出咗嚟更加香口😎4️⃣吞拿鱼腩 及 酱油渍吞拿鱼 配鱼子酱 紫苏叶 白饭鱼干 包紫菜:上菜时好似三文治咁 刺身玩到咁出神入化好少见😍-🍣
🎏佐敦新贵日式料理🎏
🥗沙律及生啤或其他饮品

🐠刺身

🍣寿司
寿司当晚有8款唔同嘅种类 款款都好新鲜 而且配撘好有心思 仲有啲惊喜添😎
1️⃣帆立贝海胆
6️⃣面豉酱 希灵鱼
7️⃣三文鱼 芝麻酱 炸番薯丝 生菜
8️⃣右口鱼

🐟煮物
当晚煮物食咗两款 包括煎花鱼 同 魔鬼鱼鱼翅 煎花鱼油香好香 但仍然保持嫩滑😚 魔鬼鱼鱼翅系汁煮 甜甜地 如果有白饭应该几送饭😂

🥣汤
当晚嘅汁物系 立鱼奶汤 汤底奶白色 好有家常味 唔系普通味噌汤 当中仲有几多料吓 抵赞😙
🍨甜品
师传请咗我地食雪糕 口味有好多款 我地㨂咗比较少喺日式餐厅见到嘅开心果味同芝士味 除咗就咁食 仲可以配饼干变成最中饼 系今餐完美嘅句号😎
📍泓料理 (佐敦)
佐敦长乐街28号地舖