2021-12-09 149 浏览
记得第一次食金鹤拉面系大概3年几前喺土瓜湾分店食,之后喺其他区嘅分店食过!今次我地就返去佐敦总店回味下先!🌟鸡白汤拉面由于👧🏻迟到,所以就叫👦🏻先落单,食住等。点知餐厅职员非常贴心,话可以叫起。餐厅既可以确保食物质素,客人既可以食到热辣辣,软硬恰到好处嘅拉面🍜汤底一如既往嘅浓郁+汤色奶白,面层有用鸡汤🐔打成嘅泡沫espuma,口感绵密细滑。配料有京葱、溏心蛋、炸牛蒡、赤鸡胸肉、叉烧。炸牛蒡酥脆,份量又慷慨,食食下都忘记左原来牛蒡都系蔬菜🥬🤣 鸡胸肉同叉烧都用低温慢煮,略带点粉红色,爽口嫩滑!拉面有嚼劲,以呢个价位嘅鸡汤拉面算抵食🍜🌟鸡白汤沾面沾面嘅汤底依旧浓稠重胶质,配料就少咗炸牛蒡。本身预计汤底会比较杰身/浆口,不过饮落就觉得同拉面汤底冇咩分别🥴 沾面爽口弹牙,可惜挂汤能力唔算好强。下次都系叫返拉面先😝

🌟鸡白汤拉面

🌟鸡白汤沾面