2018-11-26
又系听朋友介绍佐敦嘅一条横巷中,一直存在一间好有居酒屋感觉嘅港式餐厅,有各款特色㶽物,火锅配料,不同嘅镬气小菜,椒盐九肚鱼,避风塘炒蟹,就连秘制清汤牛肮腩都有横巷中看见抢眼嘅招牌灯就系今晚嘅目的地顺濠坊餐厅环境唔大,枱与枱嘅距离都好紧密,但店内无论老板或者员工,上菜时就穿梭喺每座人客中,不时仲会同客人倾计,介绍菜色嘅特点,吸取意见后再将菜色改良至更好真系难得,除一般啤酒,汽水,餐厅都有卖果味偏重嘅 hoegaarden,老板,员工,人客说说笑笑,所以令我带来一份用餐嘅亲切感。首先开胃小食酸辣刀拍青瓜,除左瓜肉爽脆,个汁做得好好有醋香,辣椒同蒜头嘅辛,十分开胃,青瓜食完仲要留底个汁嚟点火锅料彩虹鲜果咕噜肉,师傅减去左菠萝,用火龙果球同蜜瓜球代替,果肉过熟有点失色,而猪肉亦无预期中炸得香脆,所以这度只有合格分。招牌椒盐九肚鱼,外皮香脆鱼肉嫩滑,味道香口,不愧为招牌xo酱豉椒炒大花甲,花甲十分肥美,酱汁都唔错,但如果加添姜嘅份量,相信味道会更佳。锅物当然系必试之选,今晚所点嘅系酸菜桂花鱼锅,材料丰富,份量多鱼肉有嫩滑鲜甜嘅鱼件,亦有略为炸香嘅鱼头鱼鲯,酸菜嘅醒胃芫茜嘅提味真系唔错。特别要求了
横巷中看见抢眼嘅招牌灯就系今晚嘅目的地顺濠坊
招牌椒盐九肚鱼,外皮香脆鱼肉嫩滑,味道香口,不愧为招牌
特别要求了安格斯同手切肥牛双拼,友善嘅老板更系无拒绝安格斯有软滑口感,有咬口肉味浓嘅手切真系一个都不能少。