2022-08-11
其实好少系佐敦食嘢,今次因为去探朋友,所以顺便系附近食埋晚餐。朋友带路揾食,知我钟意摸下酒杯底,于是去咗呢间「焱串烧」。朋友之前买过外卖试过不错,今次揾我陪佢坐低食餐饱。店子不太,门口设有一张台,半露天方便吸烟既朋友仔坐。如果怕热可以选择坐店内,店内大概有四张台。点餐系用QR code 自助落单。食物种类十分多。除了一般常见肉类(猪、牛、羊、鸡)串烧,亦有蔬菜类,仲有很多款海鲜类。餐厅亦提供有两款香辣粉供客人自助使用,一只微辣有花生《秘制香辣粉》,我就喜欢另一只《辣椒粉》较香辣,大家可以随自己喜好去试。蔬菜类点咗最爱《原条蒜香茄子》($35),茄子肉厚,面层铺上大量香浓蒜蓉酱汁,茄子皮吾会烧㶶晒,第一次可以连皮都食埋。另外烧《韮菜》($14)好嫩好出色,吾会烧到干晒,仍保存菜汁而且冇根吾黐牙,呢两款蔬菜推介必食。邪恶《盬烧香脆鸡皮》($20)系吾少得,呢个就反而钟意佢够干身,脆卜卜而又吾会焦㶶晒,甘香鸡油回味。推介必食!餐厅推介《焱烧自家制叉烧串》($18)真系值得一试,味道腌制不错,叉烧肉爽弹。点咗至爱《汁烧白鳝》($38),肉厚肥美,烧到块皮少少干脆,而又保存肉汁,好昧价钱又合理。
点咗至爱《汁烧白鳝》($38),肉厚肥美,烧到块皮少少干脆,而又保存肉汁,好昧价钱又合理。亦系必食之一。
《椒盐鱿鱼须》($22)配泰式酸辣汁,味道微酸带点辣,加有香料调味,提升鱿鱼鲜味。
《香草猪颈肉》($22)配秘制沙嗲汁,加入柠檬叶,味带甜,仲有花生酱味。
最后睇番张单,原来我哋两个人叫左12款食物,坦白每款食物都好好味,所以我自己都饮咗两杯大 Hoegaarden 。最后埋单吾使七旧水,真心讲我觉得好抵食。本来仲想食焗蚝㗎,但系因为真系太饱,所以唯有下次再嚟食过。