金鹤拉面🍜|佐敦 小巷中的有水准拉面店 主打鸡白汤🍜|😆近呢几年,鸡白汤都开始喺香港流行。之前都有食过位于中环点嘅金鹤拉面,今次就试吓位于佐敦嘅分店👍🏻环境都唔错,都坐得舒服嘅,又可以坐吧枱又或者普通枱嘅位置,我哋叫咗两碗拉面同埋一份小食🍜鸡白汤拉面 $98整体望落去成碗拉面都好丰富,配料有炸牛蒡,慢煮鸡胸肉,同埋慢煮叉烧,仲有笋同鸡蛋,炸牛蒡炸到脆卜卜,慢煮叉烧同埋煮鸡肉都非常之嫩,煮得啱啱好,完全唔会鞋。面质方面都几弹牙。而鸡白汤方面,就真系非常之浓郁啦,可以见到佢其实系好奶白色嘅。但饮落去完全唔会觉得你腻,反而味道有少少奶油同奶味。味道都好浓厚。俾我都几大惊喜,比起上次中环分店𠮶间更加有进步。🍜特浓鸡白汤拉面 $138我哋另外一碗就叫咗一个特浓版嘅鸡白汤拉面。基本上佢嘅配料同普通鸡白汤拉面嘅配料系一样嘅,不过汤就更加浓郁,可以见到呢一碗嘅汤上面都有好多泡泡,更加浓稠🐥明太子鸡翼 $48仲记得之前识中环分店嘅时候都叫咗明太子鸡翼,当时印象都好深刻。今次同样系鸡翼已经去咗骨,肉质好嫩,有少少微辣
金鹤拉面🍜
|佐敦 小巷中的有水准拉面店 主打鸡白汤🍜|