2021-10-05
我谂我真系比较咀刁街坊力捧嘅小店我搬入嚟嘅时候第一间就试呢间餐厅不过果时都好似算系新开 我谂会唔会系咁有啲影响所以事隔几个月我再去多次第一次叫左个三宝饭 有鸡翼 猪扒 扎肉 煎熟咗嘅蛋😅老公话啲饭好难食 而鸡翼其实都冇咩香茅味 猪扒亦都睇到唔香口….咁我就试扎肉虾饼汤檬粉首先个虾饼又唔系好热 已经唔系即上,但即整都唔热又唔会系好香口嘅原因系?整定再翻热?虾肉又唔系弹牙扎实嘅…扎肉好薄同我越南买嘅完全唔同 冇香味似香港冻肉店卖果啲最紧要系个汤我觉得越栈都好食过佢😔我连vifon自己煮包河粉都好味过呢碗汤 我重口味真系觉得个汤完全冇香菜应有嘅味道 汤头亦唔够浓郁 失败!今次本来系想叫越式炸春卷,众所周知 越南嘅春卷系网状,点知我见到佢张相系普通炸春卷咁😧呢间野真系正宗?于是我就叫蕃茄鱼饼蟹膏汤檬粉 个卖相系吸引嘅 因为好多𩠌 比之前叫果两样比较想食先丫有虾🦐系新鲜虾黎、札肉一片、两嚿猪肉碎丸,不过就冇味、鱼饼 比想像中好冇鱼腥味同炸过,但问题系个蕃茄汤咩事呀?乜蕃茄系就咁切件放落汤度嘅咩?蟹膏呢?个汤比之前𠮶碗重味啲啲但都系差十万九千丈远㖞!红磡果间都好食过呢间「正宗」店😩冷气又唔够 我落
街坊力捧嘅小店
我搬入嚟嘅时候第一间就试呢间餐厅
不过果时都好似算系新开 我谂会唔会系咁有啲影响
所以事隔几个月我再去多次
第一次叫左个三宝饭
而鸡翼其实都冇咩香茅味 猪扒亦都睇到唔香口….
咁我就试扎肉虾饼汤檬粉
冷气又唔够 我落完指天椒🌶️放低个碟系因为我要用手去唧青柠 佢居然系我落完指天椒果一刹那就收走我个碟!问都唔问越叫越走🙄想点呀?叫柚子蜜又比错冻柠茶我…全程个老板都挂住吹水 可能你觉得呢啲叫人情味 但我觉得你连应该做好嘅嘢都未做好 就唔该吹少阵水!影响到你就咪学人吹水啦😤间铺已经细 后面有枱食客应该系熟客 有客冇枱坐 隔离𠮶个客人投诉佢哋大声讲嘢 都唔赶走 我真系好无言⋯
街坊话好正宗嘅越南菜 因为店家系越南人又有好多越南人帮衬
由于我去完越南一直念念不忘当地炸春卷同pho 但暂时都未比我系香港食得返😔又要努力继续揾 始终唔知几时先可以再飞