2007-02-12
上个礼拜六八点零打电话去叫自取外卖-一个鹅并盆, 三碗蚝仔粥,都知𠮶段时间会几爆, 所以都过左廿分钟后先由湾仔搭的士去上环攞外卖,然后搭同一架的士回家(其实小女乃上环街坊, 与此黑店非常接近) 去到呢间野楼下, 啲侍应话外卖上楼上攞(不过我一向都系楼下攞嫁㖞), 上到楼上, 得盒并盆搞掂, 三碗粥无下落. 咁我梗系叫个人帮我睇下仲要几耐啦, 架的士系出面等紧嘛; 又行番落楼,我隐约听到话漏单, 跟住𠮶个人同我讲整紧, 我都心知不妙但系都谂住三电粥都唔会煮好耐啫(又唔系开花棉粥, 汤饭之嘛!!!). 如是者得左十分钟, 我不下催左几次都未得, 跟住我先见到有侍应攞住碗饭行入厨房, 我心谂"你咪话比我知你未开始煮呀', 我再催多次话我有间的士唙出面等紧,点知个厨房佬嗌出嚟:等唔x到就取消啦' 你xx丫, 而家我冇比时间你煮咩, 我就系知你多人先打定电话叫外卖, 做唔切咪唔好接啰, 一系就话比人知要等耐啲, 咁条气都顺啲丫!! 煮三碗咁既味精水泡饭唔洗半个钟下话, 好!!你叫我取消嘛, 我咪又走番上去取消啰, 个收银都话'仲未煮好呀?' 但系一句'唔好意思'都冇讲㖞. 咩呀而家. 老字号大哂
咩呀而家. 老字号大哂呀. 你估你真系老字号呀, 唔稀罕我地啲间唔中帮衬下既客既钱呀. 我唔系乞你比野我食呀, 洗唔洗受你啲咁既气呀. 你觉得你啲野真系好好食咩, 咪又系成口味精!!!!!
我发誓我食屎都唔再食呢间野亦都唔会比佢喺旅游杂志出现, 影衰香港人呀. 不知所谓!!!
最后我程的士系由廿三蚊跳到六十蚊.