2014-04-08
近日很忙呢? T,T 就连最钟意打既食评也花不了时间发表喔!今日终于有时间喇, 宜家打番补番数~ 呢间"春夏秋冬火锅" 旧址起太子鸦兰街, 我食过一次~ 当时印象不错呀, 价钱合理, 食物也对得起价钱~是日, 一大伙三五知己想找个地点聚一聚十下十下 就决定去长沙湾新址试下啦呢个汤底同配料都系逐个计~ (有时唔好以为任点任食就等于好, 呢D地方唔洗好贵有食到D质素好D既野, 反而食得仲满足)去吧~ 我们先点了滋补醉鸡锅底 (半只) $78所有酱料都系自己配撘, GOOD呢个系属于我的酱油 ^^ 多蒜多葱 XD牛魔王上身, 马上点了大地手切肥牛 (好似$148定$188) & 澳洲肥牛肉(大) $138 肉质嫩口, 牛既香浓味OK, 滚汤焯一阵就食得 , 平时最唔钟意太多肥膏既牛肉呢个正合我心意呢~(如果系任点任食的地方通常食肥膏就多过食肉 =,=)芝士包心丸 $45 , 呢个就唔系好值得叫呀. 原来只是一般货色, 没有惊喜蟹子墨鱼滑 $68 , 鲜墨鱼滑包著鲜墨鱼粒加埋D蟹子, 爽口好味鲜鸡子 $58 , 第一次食.... 发现真的不是我杯茶呢, 不喜欢质感加味道 >
今日终于有时间喇, 宜家打番补番数~
去吧~ 我们先点了滋补醉鸡锅底 (半只) $78 所有酱料都系自己配撘, GOOD 呢个系属于我的酱油 ^^ 多蒜多葱 XD 牛魔王上身, 马上点了大地手切肥牛 (好似$148定$188) & 澳洲肥牛肉(大) $138
(如果系任点任食的地方通常食肥膏就多过食肉 =,=)
芝士包心丸 $45 , 呢个就唔系好值得叫呀. 原来只是一般货色, 没有惊喜 蟹子墨鱼滑 $68 , 鲜墨鱼滑包著鲜墨鱼粒加埋D蟹子, 爽口好味 鲜鸡子 $58 , 第一次食.... 发现真的不是我杯茶呢, 不喜欢质感加味道 >< (有D男仔就好LIKE) 手卷炸响铃 $45, 即叫即炸, 相当香脆, 吸埋D汤汁好食呀, 不过要小心烫口 黑牛柏叶 $45, 很喜欢可以一大片咁食~ 黑牛柏叶现在不是到处好吃呢 打边炉都几燥架, 所以饮番D 竹蔗茅根水清热下先, $23/渣 食完埋单, 一人都系$200唔洗, 食得又饱, 食物又不错 ~ 可以一试喔!
SHOP NAME: 春夏秋冬火锅
ADDRESS: 长沙湾顺宁道38号