2015-08-24 292 浏览
拉面呀~拉面呀~好好食嘅拉面呀!!不嬲都知道元朗好多好野食 咁岩朋友住元朗就一齐去发掘新野试下啦!冇嚟元朗一排竟然有间新开嘅隠世拉面!真系隐世架!首先间餐厅唔系喺大路,喺系茜菁街嘅尾尾,唔熟元朗嘅都要揾一阵!行到铺头,wow....门面好日式!真系好似去左日本拉面小店咁,令人有去日本嘅咁感!好正呀!店内比较小,正正就同日本拉面店好相似!大概座位十几个左右,去到都要排阵队先有得食 不过我都觉得系值得嘅!食好野嘛梗系要付出下啦!多人排证明真系好食!果然,咁多人排真系信心保证!入到去拉面有四款可以选择,白天王、黑天王、赤天王同限定天王~四款汤都系用猪骨熬制 入到店铺已经嗅到浓浓猪骨汤味 真系好期待碗拉面呀!是日两个人点咗两碗拉面同一碟小食!分别系黑天王,限定天王同豚角煮!点拉面嘅时候可以拣拉面硬度,口味同香油嘅浓度!首先讲下黑天王($79)先!系黑蒜油猪骨油拉面!我个人就拣左普通口味,香油同拉面普通硬 好紧张呀~碗面终于嚟啦!! 卖相唔错!首先一定要试一啖汤先,一饮落去真系好有冲击!猪骨油混合黑蒜油简直无懈可击!钟意黑蒜油嘅朋友一定要试下!同喺日本拉面店嘅水准过之而无不及!正呀!普通硬度嘅拉

首先讲下黑天王($79)先!系黑蒜油猪骨油拉面!我个人就拣左普通口味,香油同拉面普通硬 好紧张呀~碗面终于嚟啦!! 卖相唔错!首先一定要试一啖汤先,一饮落去真系好有冲击!猪骨油混合黑蒜油简直无懈可击!钟意黑蒜油嘅朋友一定要试下!同喺日本拉面店嘅水准过之而无不及!正呀!普通硬度嘅拉面真系好适中,煮嘅时间真系岩岩好!豚肉方面,肉质非常嫩!有肉得嚟又带点脂肪,食落好有层次而唔腻!真系要比个like!!

而朋友所选择嘅限定拉面($89) 系黑椒蒜蓉芝士豚肉拉面!哈 呢个拉面真系好创新!一听到芝士拉面就已经心心眼 黑椒味浓但又唔会抢去猪骨汤嘅味道 而且芝士又会慢慢溶化系汤里面 当一啖芝士一啖面...感觉连自己都好似溶化喺拉面当中!芝士迷必试!如果唔够饱仲可以追加拉面 系分开上的 真系好日本呀!

仲有可以一试嘅系 豚角煮($25)!豚角煮应该系照烧五花腩! 大家都知道识食猪肉都会食五花腩!呢个豚角煮相当有水准 咬落去好有口感而且有少少油必出嚟 哈哈 系肥腻野嚟!

整体感觉良好,略嫌座位比较少可能要等一阵,不过好有小店风味!
豚角煮
2015-08-20