2023-08-05 527 浏览
呢个星期出咗两次湾仔,两日都顺便食埋个早餐,一日食豆浆加炒面,承惠$23;另一日叫咗碗艇仔猪红粥(相片系两张,一张系嚟到时拍,另一张系我捞底将材料翻上嚟拍),承惠$26。记得上次食嘅炸两质素一般,最大问题系冻,油炸鬼唔够脆,但我认识有人唔喜欢食脆炸两,而系喜欢食腍身嘅炸两,不过我相信呢类人系少数。呢次叫嘅炒面,$15,绝对有惊喜,烟烟韧韧,即国内或台湾人所讲嘅Q弹,好好食。咁当然,同我食过最好食嘅豉油王炒面仲有距离(我食过最好食嘅系起温哥华嘅唐人区酒楼,而且已经廿几年前嘅事,间酒楼起唔起度都未知,我亦唔记得个酒楼名,想去到食返都难),但绝对系水准之上。豆浆,够冻🥶,虽然无惊喜,但水准绝对合格,$8一杯,仲起条咁旺嘅轩尼斯道,唔会畀杯稀水你,起咁热嘅天气,绝对系超正👍。猪红艇仔粥有碎牛、猪皮、水鱿、猪红、炸花生及葱花,味道一般,无咩惊喜。廿零蚊个早餐,今时今日,仲要系市区旺地堂食,绝对系抵,如果畀你拣,你又会点拣?
炒面配豆浆
红艇