2018-02-23
话说尖沙咀有一间专门食大阪烧、广岛烧同文字烧嘅专门店一直人潮涌涌,小妹次次去亲都要等到天荒地老流连在摩天轮,所以好多时都放弃,依家终于开咗几间分店疏导吓啲人,唔使等咁耐,小妹终于食到啦!小妹对于黏笠笠嘅饭冇乜兴趣,所以放弃咗文字烧,大阪烧又冇乜特别,反而觉得广岛烧比较讨好,多菜,有啲豚肉同炒面,所以就叫咗一个广岛烧($98),小妹同朋友两个人分享一个广岛烧,感觉都几饱,所以$98一个真系好抵!由于呢度系自己整,所以你可以跟餐厅嘅专业指引整,亦可以凭感觉自己DIY。小妹识食唔识整,就惟有叫店员示范,而店员亦好Nice,非常乐意效劳,呢点值得赞呀!以下菬嚟有店员亲身示范完整嘅制作广岛烧过程,大家快啲参考吓学整喇!首先就系用粉浆整个底,要剩番粉浆备用,千祈唔好落晒。然后放上干海鲜饼、葱等材料喺个粉浆上面。再放上椰菜同豚肉,叠高。之后淋上一层粉浆。然后就系考大家臂力同智力嘅时间… …将成旧嘢反转嚟烧,底变面。反转之后就塑好个形。塑好个形之后就炒面,记得要淋上店内秘制甜酱油。炒完面之后就将啲面放上个烧上面。之后就煎蛋饼。煎好之后就放喺啲面上面,一层一层咁,愈叠愈高。再淋上酱汁同加啲沙律酱就大功告
首先就系用粉浆整个底,要剩番粉浆备用,千祈唔好落晒。
然后放上干海鲜饼、葱等材料喺个粉浆上面。
再放上椰菜同豚肉,叠高。
之后淋上一层粉浆。
反转之后就塑好个形。
塑好个形之后就炒面,记得要淋上店内秘制甜酱油。
炒完面之后就将啲面放上个烧上面。
之后就煎蛋饼。
煎好之后就放喺啲面上面,一层一层咁,愈叠愈高。
再淋上酱汁同加啲沙律酱就大功告成喇,是未好简单呢?大家可以试吓郁手自己做广岛烧架!
除咗啲烧之外,大家仲可以烧吓肉(猪五花$48),食吓野菜蒸($48)咁,有得玩,又有得食,价钱又唔贵,好值得大家试吓!