2018-10-28
黎到屯门市中心美食集散地华都,见到牛盖,醒起杂志有介绍过佢既慢煮牛丼🐂周日黄昏6点黎到,舖入面人唔多😀 唔驶等。舖头系自助型式,自己揾位,点餐,取餐,还盘👍 真系小店经营。地方唔大,有10零个位,老板都将小小地方报置到好日式氛围⛩️ 其实重点系,一入舖头已经成阵牛香🐃拣咗牛小排同牛肩胛两个丼,表明都系慢煮系列,牛肩胛既熟度较高,头尾部份少少韧,中间部份肉质表述到飞驒牛既幼嫩😇加咗只温泉蛋落丼,牛味,蛋香,同美国珍珠米融合,将日本既牛肉丼系香江重现👏👏 好似你叫安室黎香港d长期开show咁😂😂牛小排系更加将慢煮威力发挥,半熟牛肉既香锁到系肉内,但又无平时快煎和牛个种表面干硬既坏,嫩滑度同你咬紧件raw 牛扒质感一样,但又够熟👏👏 同番小弟之前系爱知食到既飞驒牛系一样水准😍😍 牛小排丼有跟蛋黄,沙律酱上,但只酱应该唔系平时既沙律酱,带少许酸,混埋蛋黄同珍珠米,我成碗啪晒😚今时今日,仲肯经营一间用长时间慢煮既小店,我觉得呢件事已经值得比credit, 再加上味道重现日本当地水准,就算系屯门,都应该一试👏👏你话价钱值唔值,睇下人哋用乜料比你,飞驒牛,美国珍珠米,宝贵既烹煮时间,收你百零蚊,我就觉
今时今日,仲肯经营一间用长时间慢煮既小店,我觉得呢件事已经值得比credit, 再加上味道重现日本当地水准,就算系屯门,都应该一试👏👏你话价钱值唔值,睇下人哋用乜料比你,飞驒牛,美国珍珠米,宝贵既烹煮时间,收你百零蚊,我就觉得唔过份😋