2019-04-02
今次系我第二次黎福丸水产食晚饭,因为对上次用餐既经验念念不忘,我同友人都觉得真系好唔错,重要系食材够新鲜及高质,所以今次再一次黎食佢既晚餐 ; 不过今次就有D唔同,我地经餐厅推介下,就试下佢地新推既铁板烧啦 !我同友人都几钟意日式铁板烧既,因为除左食物款式及做法比较特别,最灵魂既人物当然就系果位铁板烧师父啦 ! 可以同个师父有倾有讲,一边食铁板烧既菜式,一边欣赏佢既厨艺,都真系几唔错架今晚嘅铁板烧师傅 : Mark 哥呢三款都系今晚嘅食物之一,师傅首先将新鲜既食材放喺木盘上面,除左感觉整齐有条理,贴近日本饮食文化之外,重可以比客人睇到自己即将会食用既新鲜食材第一道先有佢 : 帆立贝,大大粒又新鲜嘅帆立贝放系铁板上面烧,已经够晒吸引,Mark哥都会将佢稍为加以调味呢个帆立贝就真系不得了,餐厅将比较普通嘅帆立贝,变成一道好有特别好有个性嘅菜式,利用佢既外壳盛载住呢粒帆立贝,加入昆布清酒及非常新鲜嘅三文鱼子做衬托,更用一个迷你日式烧烤炉烧住,保持佢嘅温度,成件事都变得好不一样惊喜陆续有来,第二道菜有 : 白金鲷金鳞烧唔好睇佢平平无奇,原来呢只鱼一啲都唔简单,并且一啲都唔常见,全因为佢既鱼鳞同
今晚嘅铁板烧师傅 : Mark 哥
惊喜陆续有来,第二道菜有 : 白金鲷金鳞烧
唔好睇佢平平无奇,原来呢只鱼一啲都唔简单,并且一啲都唔常见,全因为佢既鱼鳞同鱼肉系可以一齐食架!真系好正,大家睇吓呢张相,铁板烧嘅情况下有咁嘅效果,外层极香脆,入面就劲鲜嫩Juicy,仲要完全唔使担心啃骨!呢个真系不得了!
第三道就有大虾 (8头),餐厅用上新加坡竹虾,配上黑鱼子酱,用埋本身既虾膏黎煮汁,呢个真系闻到都流晒口水,仲要卖相都唔错
大大只新鲜嘅虾真系好唔同,成只虾都经过烧香,果种口感同质感都非常一流,肉质爽口弹牙,重带有少少虾膏,而且系Juicy既!我觉得做得几出色
再黎就重有呢个主角 : 慢煮铁板波尔多酱汁黑毛猪配松杍仁,成个感觉同埋相都好有日本正宗铁板烧嘅感觉,主厨Mark哥因为想我哋试到两种唔同嘅口感同质感,所以将同一件黑毛猪肉,一部份切粒,一部份切片,果然真系有两种唔同嘅口感
我个人就比较喜欢切粒嘅呢种口感,因为质感比较实在,而且肉质比较多,我确实比较欣赏,如果系你,你又会拣边只啊
嚟到尾声就有呢一道菜,呢个唔系清酒煮蚬.....其实佢系面豉汤黎 ! 面豉汤入面有一粒大大粒新鲜嘅蚬!真系第一次见,而且几有惊喜!又将普普通通既一道菜升华
最后就有呢个黄豆粉黑糖云呢嗱雪糕 ! 可能因为黄豆粉嘅关系,我觉得味道同感觉都好日本,简简单单嘅一个雪糕球,为今餐咁正嘅日式铁板烧画上完美嘅句号。