2015-06-05 1520 浏览
晌屯门三圣村叹完海鲜,食埋个美心Line Friends蛋糕,一班死佬话饱话饱,咪又喺专登揸程车落去元朗食B仔凉粉 。因为今次食海鲜拣头轮,食完未够8:30pm,所以,去到「佳记」九点未够,等位嘅人唔多,我哋都喺等咗几分钟,老板就安排咗张三连枱俾我哋 。除B仔凉粉,「佳记」仲有唔少招牌嘢,今次都睇准埋个榴梿糯米卷!虽然话门外等位唔多,但铺内依然坐满人。不过,攞位期间都发生咗段小插曲,因为我哋成13个人,兼大部份人有番咁上下身形,真喺要3张枱先够坐。老板先安排咗两张,而另一张有个后生仔坐紧,无点嘢,一个人霸住成张枱,话啲朋友嚟紧,即时被老板闹啦 ,叫佢齐人先再俾枱佢。讲真,「佳记」啲客流量超快,个个食十零廿分钟就走,使唔使咁自私霸住啲枱呀 ! B仔凉粉 $72 对照旧年嘅食评,事隔一年多,都只喺由$70加到$72,绝对温和,对番啲相,份量一样咁大堆头,唔会有种加你少少钱,但减去多多份量嘅揾笨现象 。唔使多讲,一定B仔凉粉x3先够我哋食,与其叫嚟食饭后甜品,我就觉得喺食饭后果喇。一排3大兜B仔凉粉,香蕉、奇异果、水蜜桃、蜜瓜、哈蜜瓜、西瓜、大树菠萝、椰果、芦荟、木瓜、龙眼
B仔凉粉 $72

唔使多讲,一定B仔凉粉x3先够我哋食,与其叫嚟食饭后甜品,我就觉得喺食饭后果喇。一排3大兜B仔凉粉,香蕉、奇异果、水蜜桃、蜜瓜、哈蜜瓜、西瓜、大树菠萝、椰果、芦荟、木瓜、龙眼、菠萝堆到满一满,缤纷七彩,实在有啲气势
。估唔到大树菠萝咁受欢迎,小弟一粒都抢唔到,但点都好,淋上大量花奶,凉粉夹生果,食起嚟香夹滑。
芒果糯米卷 $36

原本喺想试榴梿糯米卷($42),可惜乜榴梿产品都无,退而求其次就喺芒果糯米卷。一盒有6件,橙色糯米皮本身已加入芒果汁去做,入口又烟烟糯糯
,再卷住大大嚿原条芒果肉,芒果嘅香味实在澎湃香甜
,而外层沾满椰丝,椰香成为出色嘅衬托配角。
芒果糯米卷
清晒3大兜B仔凉粉,大家都撑住肚皮走,真真正正满载而归,皆大欢喜
,而今夜嘅死佬饭局,又至此结束,要等下回再有大局,期间有时间就搞住啲细局先
$20 (宵夜)