2005-12-24
平安夜佳节, 选择左同爸爸妈妈行街街, 享受天伦之乐. 新城市广场里面到处都系人, 迫下迫下, 行左无几耐爸妈已经想歇歇, 就选择左去tea一tea. 香叶坊o系平安夜都仍然供应茶餐, 而且唔驶等位, 爸妈又钟意食东南亚食品, 就拣左佢.要左三个茶餐--1) 猪沙嗲-- 颇淡口, 不过一客三串连餐饮只系$18, 抵食.2) 猪颈肉薄饼-- 原来爸爸系想叫咖多士, 嗌错左添, 不过佢地话都唔错播, 薄饼都唔系好油.3) 甜品拼盘-- 有香芒小脆盒(香脆, 芒果吉士好香甜, 四款中no. 1), 玫瑰雪糕(有冰粒, 玫瑰味唔够浓), 香蕉布甸(忌廉唔够, 味道亦较同集团o既rice paper淡), 香芒黑糯米(唔甜o既? 我就唔钟意, 反而妈咪觉得几好). 成碟都几淡口, 我觉得麻麻地. 餐茶要左咖啡同玫瑰茶. 咖啡okay, 至于玫瑰茶, 本身期望会好似rice paper咁有成个茶壶上, 但系原来系用杯上. 茶呈红色, 原来系加左有色糖浆, 玫瑰味好淡, 唔系好得.总括而言, 有d餐系几抵食, 不过味道就麻麻, 未必会翻炒.
要左三个茶餐--