2010-02-11
10-2-2010又到上环食平 lunch, 今次无乜头绪下入了呢间茶记食个简餐. 胃口不大, 唔食炒粉面饭了, 只叫了五香肉丁 + 鲍片出前一丁 (「双并」丁面餐 $24), 加杯冻奶茶 (加 $2).先嚟奶茶, 色水较「奶」, 饮落甜度刚好, 奶味多过茶味, 其实都 ok 的, 不过可能茶水阿哥/阿红冲得太急, 呢杯「冻奶茶」明明落了好多冰, 都可以唔够冻, 真系 而双并出前一丁, 就绝对算得上我食过最难食的出前一丁!- 首先, 左边面头系有一 pat pat 「黑孟孟」又未溶的 MSG 粉; 右边则系一 pat pat 红色, 来自罐头的辣酱, 及大量红 bok bok, 在水面「荡漾」的辣油, 卖相已样衰得吓人一跳 - 鲍片有「4 块半」(凶兆?) , 咬落系好韧, 味道带点「酸叔」, 难吃. 点解连来货都可以咁难吃? R 晒头!- 五香肉丁味道就叫正正常常, 不过又唔明点解肥膏比瘦肉多咁多...- 出前一丁渌得刚好, 其实几爽口面质不错的, 不过汤内的红油多得过分, 食落初则极级油腻, 继而辣到飞街 , 成个食嘅 process 绝对可以用「挨」字形容. 讲真,
而双并出前一丁, 就绝对算得上我食过最难食的出前一丁!
- 出前一丁渌得刚好, 其实几爽口面质不错的, 不过汤内的红油多得过分, 食落初则极级油腻, 继而辣到飞街 , 成个食嘅 process 绝对可以用「挨」字形容. 讲真, 去得茶记食得五香肉丁公仔面, 都预咗会辣, 又预咗会较油腻, 但使唔使将效果放大 10 倍俾我睇呀? 仲要做得咁求其 味道及服务一栏, 真系有咁低分俾咁低分.
丢低 $26 离开, 几乎乜星星月亮太阳都出晒嚟 , 今镬真 PK!