2024-05-15 901 浏览
想食传统中式糖水一定会稔起佳佳甜品,未去到门口已经见到一大堆人企喺外面等位,当中大部分都系游客。为左唔想等位我哋当然决定外卖买返屋企食😆门口已经贴左个QR code叫客人自行落单,呢个位就真系值得赞,好多时长龙店买外卖都会落错单漏单等等,但系自己落单就可以避免发生呢啲情况。讲返野食,当晚我哋叫咗一个杨枝甘露、一个核桃糊,虽然就贴住左连续几年米芝连推荐,但我同朋友都认为味道认真好麻麻。而且份量呢亦都偏少(虽然价钱以而家嘅物价加上佢嘅名气黎讲算平)杨枝甘露$40、核桃糊$30(+$8 叫左汤圆)先讲朋友嘅杨枝甘露,一打开个外卖碗大约得7-8成满,味道无咩特别,佢就话最好味系啲西米比较烟靭。我当杨枝甘露唔算最传统嘅甜品唔可以作准,但我呢个核桃糊(见图)可以用「惊吓」黎形容。味道比较淡之余,质地好似食紧泡沫咁稀,如果呢个系米芝连水平我稔成班评审都要返去检讨下。