2020-06-20 658 浏览
今日去完旺角Sony Store买嘢,去完波鞋街打个转,等埋女朋友收工,就系黑布街食埋晚饭。拉面来其实我成日经过都想去食嫁喇,今日难得女朋友无意见,就紧系话去食拉面啦。有机豆乳担担冷面冻嘅拉面真系比较少见,天气咁热、再加上系担担面,所以吸引咗我叫依个面。个汤唔辣,而且仲有阵阵麻酱嘅香味。青瓜丝、冻滑豆腐令个面食落更加清新。可能因为冷面嘅关系、面亦陪感弹牙。鲜鲷鱼鸡白汤拉面依个限定嘅拉面,鸡白汤配上鲜甜美味嘅鲷鱼肉。鲷鱼肉好似一球雪糕球咁系碗面度。鸡白汤汤味香浓,每一口面都吸收哂汤嘅味道。两块猪肉叉烧大块之余仲肥瘦适中。另外再加埋只味付玉子,整个鲜鲷鱼鸡白汤拉面非常好完美。鸡皮春卷鸡皮薄薄无肥膏、绝对啱哂啲想食又怕肥嘅朋友,鸡皮春卷嘅鸡皮炸到脆卜卜,里面嘅馅仍然鲜嫩多汁。再点埋店家调配嘅酱汁,好好味。广岛吉列炸蚝配薯仔沙律吉列炸蚝表面香脆,内里嘅蚝保持鲜味。配角嘅薯仔沙律绝对唔比主角嘅炸蚝差。薯仔沙律味道好好,而且系薯蓉同薯仔粒伴匀,令薯仔沙律更有口感。嘴对嘴脆炸蒜香墨鱼咀炸得好香口,软硬适中,而且渗透住淡淡嘅蒜香。

嘴对嘴脆炸蒜香墨鱼咀
炸得好香口,软硬适中,而且渗透住淡淡嘅蒜香。
绿茶可乐、山葵姜味汽水
绿茶可乐、山葵姜味汽水