2016-11-16
生日需要有个生日蛋糕,楼下有东海堂,多唔想食黑森林、鲜果忌廉蛋糕甘闷,见「蜜瓜」造型巧似巧打耳甘,而2个人食唔到太大个,甘就要个细细粒的细size,两口子岩岩好。前一日落家order,写名片要加多$10,ok。第2日取蛋糕,well,名片d字就写得麻麻地,早知唔加果$10 (师奶精明眼 $_$ ,十蚊可以买到几个生果架啦)。外形就真系几似日本直送蜜瓜仔,几cute,切开睇下好唔好食先。一切落去,渗出香浓蜜瓜味。蛋糕内: 上层系moss加蜜瓜肉,moss「淋淋地」,都有几多大大块蜜瓜肉,清甜; 第二层系震腾腾的啫喱,o系个口腔度弹弹下甘; 第三层系蛋糕加脆脆,但d脆脆好硬,蛋糕有d干; 至于外层有奶味重、甜度较底的鲜忌廉。作为一个传统的女人仔,我估我下次都系食返最传统同普通的鲜杂果忌廉蛋糕好了。
外形就真系几似日本直送蜜瓜仔,几cute,切开睇下好唔好食先。 一切落去,渗出香浓蜜瓜味。蛋糕内: 上层系moss加蜜瓜肉,moss「淋淋地」,都有几多大大块蜜瓜肉,清甜; 第二层系震腾腾的啫喱,o系个口腔度弹弹下甘; 第三层系蛋糕加脆脆,但d脆脆好硬,蛋糕有d干; 至于外层有奶味重、甜度较底的鲜忌廉。作为一个传统的女人仔,我估我下次都系食返最传统同普通的鲜杂果忌廉蛋糕好了。