2024-01-11
中菜食咁多,今次就同另一半走试下新嘢,适逢今日系平安夜唔使返工,就揾咗呢一间位于SOHO区嘅旁遮普餐厅。其实旁遮普系属于印度嘅一个地区,详情可以自己google一下,我就唔系到多讲啦。入到去餐厅,店面位置唔算话大,但枱与枱之间都有十分多嘅空间去俾返食客一定嘅私隐。店内装修风格摩登得黎带有当地色彩,例如喺印度好热门嘅摔跤,都会系佢地嘅decoration到展现到出黎。我地坐低咗之后就嗌咗:1)Keema Pau ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)Mughal Room Makhani ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)Butter Naan ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️首先要多谢我另一半佢唔食羊都陪我黎,因为佢地其中一个招牌菜Keema Pau嘅配料就系用羊去整成,再用一个炸到酥脆嘅面包去夹住黎食,外面嘅酥脆,更加突显入边内里嘅松化,配搭埋喺入面嘅羊肉,难怪呢个会成为佢哋长年嘅招牌菜,今年都系我食过最好味之一,我推!另外Mughal Room Makhani嘅咖喱同香料味,真系一试难忘,果个味好独特,会令你一食再食,配搭埋Butter Naan去食,真系令到成件事1+1>2。喺香港绝对唔少印度菜,但好
我地坐低咗之后就嗌咗:
喺香港绝对唔少印度菜,但好多都会因为要迁就返香港而特地喺菜式去调节,仲要讲紧系攞埋米芝莲嘅就更加少上加少,而可以喺香港呢个国际大都会试到正宗嘅印度旁遮普菜,绝对系身在香港嘅福气。呢间绝对值得你哋去一探究竟,黎一场旁遮普的盛宴。