2018-11-03 205 浏览
放假假梗系要出街,走一走😂系尖沙咀同🐻🐻shopping 下,竟然俾我发现有泰国船面食之前去泰国🇹🇭旅行嘅时候,已经唔记得咗食咗几多碗细细的船面啦....我要回味下有3种汤底可以拣:船汤、冬阴公汤和清汤有浓、辣、清的汤底,适合不同人的口味还有小食、甜品和饮品面都有4种可选择!我地2个都简左船汤和金边粉😉 🐷🐻我地一致都认为食泰国面叫金边粉最适合..首先讲一讲个汤底同配料先,深啡色嘅汤底味道香甜又浓味。食船面最开心就系配料有好多,炸猪皮、猪润、秋葵、萝卜、鱼蛋炸猪皮脆卜卜,怕热气的我都忍唔会食晒了!手撕鸡船面 $68 鸡肉同船面好夹,两者互相配合令食鸡肉时感受到嫩滑的质感之剩又甜甜地!飞驒和牛船面 $128无谂过系泰国餐厅都有飞驒和牛🐮,作为牛魔王的🐷就试下飞驒和牛配船汤既味道啦~薄薄的飞驒和牛大约有6、7成熟,看到还有小小的红肉,之后浸多阵汤就熟了!飞驒和牛肉质好嫩滑,入口即溶
放假假梗系要出街,走一走😂

我要回味下

有3种汤底可以拣:船汤、冬阴公汤和清汤
有浓、辣、清的汤底,适合不同人的口味

还有小食、甜品和饮品

面都有4种可选择!

炸猪皮脆卜卜,怕热气的我都忍唔会食晒了!

手撕鸡船面 $68

飞驒和牛船面 $128