九龙城除左有香港小泰国称号之外,其实最近进驻唔少特色美食。最新发现一家虾面店,系有掺掺食嘅虾面啊!【虾匠】位于狮子石道近街头位置,不难找。店内环境阔络,光线充足。非常赞嘅系店家用嘅点餐纸系过左胶,可以重复使用!!点餐纸跟车仔面有点相似,先选好汤底/面底就可以自己加𩠌,当然各有不同收费啦。我就拣好用八斤虾头虾壳及猪骨熬三个钟嘅虾匠汤底,配掺掺啦!掺掺即系油面加米粉,而本身虾匠汤底已经有鱼片、豆卜、虾仁、扎肉、芽菜。而我再加左花胶、虾匠滑、竹笙、半只龙虾。花胶又爽又淋 ; 虾匠滑就好香好弹牙 ; 龙虾亦好大件肉亦好弹牙,店家有提供夹俾客人应付度只龙虾钳(但要小心手啊)另外小食并盘亦不要错过,一碟三款各两件 : 鸡翼、春卷、花枝丸。还有虾匠皮蛋,都系小食必食之选

而我再加左花胶、虾匠滑、竹笙、半只龙虾。

还有虾匠皮蛋,都系小食必食之选
2018-08-17