2022-05-22 80 浏览
话说咁有台湾风味嘅古早卤味,当然要用返个古早filter嚟影相先有风味~灯笼卤味终于在中环插旗,咁方便嘅位置,行过冇理由吾善待下自己个肚嘅!未入门已经被入口处缤纷嘅霓虹灯吸引,有返D时代感嘅灯箱同字体,令人好似一瞬间穿越咗去台湾咁,冇得飞,嚟个“伪旅行”,食餐台式食物解下口瘾都好丫~招牌灯笼卤味(犇)($88),顾名思义哩碗一定有好多牛,咪睇佢只是简单一碗,其实里面真材实料,有牛筋肉、蜂巢牛肚、百页豆腐、白萝卜和唐生菜,面底我拣了王子面,淋上卤水汁,上枱时个碗仲出紧烟,离远都闻到卤水香,讲真一个人女仔系难食完。最欣赏系个王子面虽然平平无奇,但系捞埋个香而不腻嘅卤汁后真系令人回味无穷。凉拌手工乌龙面配野生黑木耳、台式胡麻酱($78),话说我见四围冇咩人食乌冬,但系因为同行哩位系乌冬爱好者,所以拣咗哩碗。上枱时乌冬用长型木碗装载,好有台湾风味。胡麻酱香得嚟微酸醒胃,乌冬爽口弹牙,食到“𠽌𠽌”声。除咗乌冬,碗内还有海量野生黑木耳、沙律菜、青瓜、酸姜、卤蛋,一碗食到多种滋味,而且凉浸浸,岩晒夏天食!大甲浓厚香芋鲜奶沙冰($42),以前去台湾一定会饮香芋奶茶,特别中意佢哋芋香味重,仲加入真材实料

大甲浓厚香芋鲜奶沙冰($42),以前去台湾一定会饮香芋奶茶,特别中意佢哋芋香味重,仲加入真材实料嘅芋泥,啖啖好滋味!咁既然嚟得哩度“伪旅行”,当然要饮返杯芋味嘅饮品啦。真系好大杯,饮完个肚已经冇咗一半quota,芋泥细腻幼滑,做成沙冰后冰凉入心,吾会太甜又可以解渴,其实嚟净系买哩杯外卖走已经好开心~

总括CPV较高,挂住台湾野嘅时候系可以嚟一饱口福!最后好优推介,即日起至6月21日前来吃台式野兼post相hashtag #吃灯笼卤味赢台式staycation,仲有机会赢四季酒店2人两日一夜Staycation,想参加嘅各位抓紧时间喇!