2016-04-27
好姊妹于旺角返工, 所以为左迁就佢, 系佢返工前相约来个lunch小聚.当日黎到Café附近揾左几分钟都揾唔到入口. 明明望住个google已经到左幢大厦, 但就系唔见个门口.原来恒威商业中心个入口系巷仔内, 个日门口又有木板遮住, 难怪我贂唔到.只要转入巷仔就可以见到恒威商业中心个门口.上到Café, 地方唔算大. 但因为当日落大雨, 所以客人唔多.而座位都以梳化为主, 眼见有2张可以容纳6-8人的U型梳化, 所以大伙儿黎都应该无问题. 当然最好事先BOOK位啦.整体环境都好好, 只系灯光昏暗, 情侣客人会好BUY. 哈哈~菜牌内的选择都唔算少, 而且有好几款特色美食.餐牌图文并茂, 好容易睇.先上枱的是餐饮, 所有饮品只要跟饭或意粉都可以减7元,朋友要的是冻榛子咖啡HK$29榛子味浓, 味道唔会偏向任何一边. 朋友说味道不错, 而且咖啡上有CREAM, 感觉好正.我拣左综合鲜杂果茶 HK$33.00我只系想试下会唔会同某台湾食店嘅杂果茶一样.其实真系完全唔一样, 呢款果茶以橙汁为主, 再加入新鲜草莓、火龙果同青柠. 味道偏浓, 但不失是消暑佳品.沙律系跟餐+HK$12 的三文鱼沙律
当日黎到Café附近揾左几分钟都揾唔到入口. 明明望住个google已经到左幢大厦, 但就系唔见个门口. 原来恒威商业中心个入口系巷仔内, 个日门口又有木板遮住, 难怪我贂唔到. 只要转入巷仔就可以见到恒威商业中心个门口. 上到Café, 地方唔算大. 但因为当日落大雨, 所以客人唔多.
整体环境都好好, 只系灯光昏暗, 情侣客人会好BUY. 哈哈~ 菜牌内的选择都唔算少, 而且有好几款特色美食. 餐牌图文并茂, 好容易睇. 先上枱的是餐饮, 所有饮品只要跟饭或意粉都可以减7元,
朋友要的是冻榛子咖啡HK$29
榛子味浓, 味道唔会偏向任何一边. 朋友说味道不错, 而且咖啡上有CREAM, 感觉好正. 我拣左综合鲜杂果茶 HK$33.00
我只系想试下会唔会同某台湾食店嘅杂果茶一样.
其实真系完全唔一样, 呢款果茶以橙汁为主, 再加入新鲜草莓、火龙果同青柠. 味道偏浓, 但不失是消暑佳品. 沙律系跟餐+HK$12 的三文鱼沙律
沙律菜拌以芝麻酱汁同食, 清新又醒胃. 而三文鱼都唔算少, 以跟餐价钱来说是超值. 之后来一客鸡翼小食 HK$32
鸡翼腌得相当入味, 刚烤出来的鸡翼外皮香脆, 内里仍保留肉汁, 好JUICY. 意式辣肉肠意粉 HK$58
上枱时颜色黄黄橙橙的, 以为会好辣. 但意粉的酱汁跟千岛酱差不多,完全唔辣的.
而且酱汁稠密, 每条意粉都被酱汁包裹住. 而辣肉肠煎得香脆, 入口油香, 个人好喜欢. 南瓜翠翠鸡扒天使面 HK$78
我地系喥估咩系”翠翠”, 等到天使面一上枱迷底终于解开啦. 就系烘过的面包粒. 酱汁是用南瓜做的, 虽然只有淡淡的南瓜味, 但味道带有少少甜. 好唔错.
餐厅于汁料份量方面好大方, 因为2份主食都是满满的汁料. 所以每条意粉都沾到酱汁.
而鸡扒是自煎好再同天使面一齐焗, 但唔会因为咁而嚡口.
所以呢个天使面都值得一试.