2016-03-27 791 浏览
好少机会可以同chicken去西餐厅据扒,一黎唔系餐餐豪得起,都系特别日子先会去食~今次佢竟然话要带我去食好野,唔通中左六合彩xd? 佢带左我黎依间CHEF STAGE de Eddy Chu,入到去个气氛好唔同,先知道原来系高级餐厅~系门口已经见到唔少报章杂志报导过,睇黎系一间好有份量既餐厅。 餐厅内有两侧,餐厅有一块好大既玻璃,可以见到室外既环境~而且可以见到对面海,环境气氛真系好有feel呀@_@haha然后全程都系chicken负责点菜,我就负责点头xd 冷食日本矶煮鲍鱼配冻鲜虾,套餐既头盘系海鲜,睇落已经觉得好吸引,鲍鱼好鲜甜,肉厚弹牙,而冻鲜虾都几多肉,可以点豉油增加味道层次~ 黑松露蘑菇汤,香浓既黑松露,内里有一粒粒既蘑菇碎,饮落去非常有口感,佢个质地唔会太杰身,份量适中。 蟹肉蘑菇日本年糕,依个年糕小菜好吸引,松露汁配上日本年糕,年糕口感烟韧,每咬一下都有果种黏笠感,配上个酱汁极之香口,蟹肉份量唔算多,可以加以调味,味道好丰富,实在非常爱食!纽西兰圣子扁意粉,用材好新鲜,扁意粉口感弹牙,圣子既份量唔多,虽然整体黎讲都唔错,但比起其他菜式就较为普通,唔算太突出。 烧黑毛
好少机会可以同chicken去西餐厅据扒,
一黎唔系餐餐豪得起,都系特别日子先会去食~
今次佢竟然话要带我去食好野,唔通中左六合彩xd?
入到去个气氛好唔同,先知道原来系高级餐厅~
餐厅内有两侧,餐厅有一块好大既玻璃,可以见到室外既环境~
然后全程都系chicken负责点菜,我就负责点头xd
冷食日本矶煮鲍鱼配冻鲜虾
黑松露蘑菇汤
黑松露蘑菇汤,香浓既黑松露,内里有一粒粒既蘑菇碎,
饮落去非常有口感,佢个质地唔会太杰身,份量适中。
蟹肉蘑菇日本年糕
蟹肉蘑菇日本年糕,依个年糕小菜好吸引,松露汁配上日本年糕,
年糕口感烟韧,每咬一下都有果种黏笠感,配上个酱汁极之香口,
蟹肉份量唔算多,可以加以调味,味道好丰富,实在非常爱食!
纽西兰圣子扁意粉
虽然整体黎讲都唔错,但比起其他菜式就较为普通,唔算太突出。
烧黑毛猪肋条肉
烧黑毛猪肋条肉,猪肋条系猪肋骨中间既肉既烹煮,肉质较爽口,
另外配埋菠萝香菜,主要系用黎清新口腔中既味道,再食猪肋条,
减少油腻感之余仲可以完全食得出黑毛猪既味道,香浓又滋味~
如果味道唔够既话可以落烧汁调味,咸得黎带出个肉香。
慢烧美国牛肉眼
慢烧美国牛肉眼,每日限量供应,牛肉烧得十分鲜嫩,入口时会流出肉汁,
每一啖都系香浓既牛味,肉质厚得黎唔会韧,建议加上粗盐,可以更加带出阵肉味,
又唔会覆盖原来既香,另外有紫薯做伴菜,甜而不腻。
烧牛脷配日本蜜糖芥辣
烧牛脷配日本蜜糖芥辣,第一次食牛脷系完全觉得唔核突!
仲要愈系愈惹味,牛脷质感外脆内软,味道浓而不腻,
内里好软稔,而且透著香浓既肉汁,蜜糖芥辣可点可唔点,认真抵赞~
是日甜品
朱古力味的TIRAMISU,仲有少少水果做装饰,好有心思,
味道亦都唔错,食埋甜品已经够晒喇~

估唔到chicken会带我黎食咁有格调西餐><
今次用餐我好满意,食物惊喜又丰富,服务亦好周到,真系好感谢佢~嘿嘿
冷食日本矶煮鲍鱼配冻鲜虾
黑松露蘑菇汤