2013-08-16
住港岛区想享受美景美食 , 唔使过海去红磡都会海逸嘞, 同一集团梗有一 间系左近, 今餐拣左系北角海逸君绰酒店三楼既Harbour Grand Cafe食dinner buffet。 海逸君绰座落于北角油街, 邻近港铁炮台山站, 酒店无论外观及格局均与都会海逸同出一辙!是晚我地6:30左右进入餐厅, 映入眼廉既系好大好grand既大厅 , 由女侍应礼貌地带领入座, 仲亲切地提点我地buffet开始左, 之后即有男侍应走来问我地要咩餐饮, 有红酒、白洒及汽水任君选择, 听男侍应讲解白洒系意大利, 我地始终对白洒唔多熟悉, 所以拣左饮红洒。呢度个buffet bar够大, 摆放左好多唔同种类既好嘢食…先讲冷盘: 有啖啖肉既开边波士顿龙虾, 仲食到虾膏添 , 虽然只大钳有d咸, 但肉质新鲜弹牙。 有长脚蟹, 肉质超饱满又鲜甜 , yummy! 有即开生蚝, 好清甜。 有翡翠螺, 肉身爽甜, 有鲜甜冻虾等等,全部源源不绝咁供应, 唔怕攞唔到, 最怕食唔落姐! 刺身有三文鱼、八爪鱼、吞拿鱼、希灵鱼等, 三文鱼甘甜肥美。 估唔到有一板板既海胆 , 但系食完之后好惊, 因为好腥 啊!
刺身有三文鱼、八爪鱼、吞拿鱼、希灵鱼等, 三文鱼甘甜肥美。 估唔到有一板板既海胆 , 但系食完之后好惊, 因为好腥 啊! 而寿司分别有三文鱼、赤贝、腐皮、加洲卷、太卷等。 沙律区有唔同既配料及酱料任人搭配, 法式芝士有多种款式, 仲有火腿同烟三文鱼呀!!
场内不时响起钢琴师悦耳动听既琴声, 还夹杂著寿星者既生日曲…
笑容满面既侍应们, 殷勤地为每枱客人酙水及收碟, 每枱还递上一张问卷调查, 以便改善酒店既质素。 值得加分 既系, 有位细心既女侍应, 眼见我地影紧相, 仲主动走来问我地需唔需要帮手影合照添!!!
如斯情景美食, 仲唔系五星级既享受 ?!