2017-07-09 462 浏览
好耐冇去过日本旅行(其实只系几个月XDD), 开始挂住日本美食, 今晚就决定去食日本野一解相思之苦 ! 约了好久不见的闰蜜们, 想拣个坐得舒服又可以慢慢倾计既地方, 有限时既就免了, 所以黎呢度试下炉端烧!店舖位置都几僻, 好少会特登行过黎, 离远已经见到一兰的人龙, 越过人龙就来到这里, 超日风的格局! 一看就令人念起日本的X丸水产附近每枱都向度烧紧, 有些焗热是难免的, 加上行到身水身汗, 即刻要叫返杯冻饮降温无酒精的白桃梳打($48) : 有香甜的白桃味, 加上梳打水好解渴另一杯是有酒精的苹果烧酌($58) : 酒味适中, 苹果味清甜, 唔会过甜抢走酒味先黎一些小食医医肚, 习惯先吃热食暖胃, 叫左个辣味炸豆腐, 外层脆辣, 里面的豆腐很滑, 一份好多件, 岩晒开心share这个名字很漂亮的酒酿萤乌贼($50)很有惊喜, 腌得味带咸香, 口感十分滑! 是原只尤鱼, 因为夹起身仲可以见到尤鱼粒眼XD! 粒眼系有少少不安, 不过好食就唔理咁多了, 送饭一流, 推介!海胆是我的最爱, 呢度卖$88 一粒, 实物都几大只! 食落新鲜, 完全冇腥味, 只系冇日本当地食咁香浓鲜甜, 不过已经
辣味炸豆腐
酒酿萤乌贼
海胆是我的最爱, 呢度卖$88 一粒, 实物都几大只! 食落新鲜, 完全冇腥味, 只系冇日本当地食咁香浓鲜甜, 不过已经满足到我了~海胆仲跟埋紫菜拌住食

活云丹

另一款冷盘系蟹盖味噌云丹($108), 冇错, 又系我最爱的海胆~! 向日本试过烧蟹盖蟹糕, 蟹糕沾埋WASABI 酱食又系另一返风味~多了一份清新
蟹味噌云丹

开胃完后终于黎到主角 - 烧海鲜! 几乎每枱客都会点呢个焱丸活贝大盛($368), 当然照跟!有齐 蚬 , 鲍鱼, 蚝, 扇贝

本来扇贝得2 只, 侍应话今日批货偏细只, 所以比够3 只我地, 认真均真!
 亦都令我地念正常SIZE系咪会爆大只!
焱丸活贝大盛

开头惊住唔知点烧, 原来系有侍应帮手烧
侍应话海鲜主要加枱上的日式料理酒同自家制酱汁黎烧

扇贝好圆润,浸在料理酒里烧到水滚就食得了
扇贝够新鲜, 而最令人惊喜既系啖汤! 即系装向扇贝壳果啖汁 , 料理酒加上海鲜既鲜味简直无得弹! 真系未饮过咁鲜甜既汁!

第二回合就烧鲍鱼同蚬, 鲍鱼系鲜鲍, 放上个度仲识郁, 睇落都几残忍...

蚬都厚肉鲜嫩,只系细粒左D, 同样连个壳入便D汁都啜埋
鲍鱼应该系系全场总冠军, 因为挂住食蚬, 所以都放左向个炉一段时间, 以为会好UN, 点知食落好软绵绵!!少少酱汁已经带到个鲜味出黎!

蚝都系一个令人惊讶的食品, 佢真在太巨大喇!!虽然冇鲍鱼咁出色, 但质素都系有的! 蚝味唔算浓但胜在肉厚汁鲜味!

虽然价钱偏高, 不过绝对物有所值, 食物质素同服务都贴近日本
食完呢餐有如快闪日本一样, 食出日本的感觉, 可以再ENCORE 的餐厅!
2017-07-04
辣味炸豆腐