2024-01-04 66 浏览
今日去咗间Metro Asia嘅泰国餐厅食lunch,首先,佢哋嘅炭烧猪颈肉🐷,肉质嫩滑,微微嘅焦香岩晒我口味;炒鲜虾金边粉💥,辣劲足够提醒我,这正是泰式风味。越式春卷香脆得滋滋作响,简直系款菜一流嘅开胃前菜!谂起都仲流口水。而冬荫功汤里面嘅海鲜鲜甜爽口,汤底嘅酸酸辣辣,正啱听日天气转凉,饮得我心暖笠笠。到了主菜,肉碎沙律生菜包嘅香辣和爽脆生菜,简直系perfect match,个味道又唔会太过火,正啱我哋嘅胃口。泰国师傅炮制嘅手艺,就喺开放式厨房一览无遗,响度见到佢哋忙来忙去,但每一盘菜都咁细心出品,真系滴水不漏。透明厨房嘅设计,更加令人对佢哋嘅食品安全同卫生加多几份信心。饮品方面,我哋拣咗泰式奶茶同泰式咖啡,好喝得嚟还帮忙抹嘴,解解辣。响呢度食好食满,仲感受到一把泰国街边小食嘅地道味道。对住墙上嘅泰国街景画,几分钟嘅餐镜,心情都放松咗。平民化价格得到咁高质素嘅食物,真系物有所值。马鞍山嘅朋友,下次唔洗愁食乜嘢,可以试下依间充满泰越风情嘅餐厅。🍲🥢🌶️