约了一个很久不见既朋友聚一聚,时隔一两年,大家思想如一,就系放假紧系要叹番杯!选址尖沙咀区!这一带近年开了很多酒吧类型的餐厅,提供各式各样既西餐或小食天会提供很多酒既款式!最后我地二拣一,一致的选了位于宝勒巷既【The Right Place】,希望真系Right Place吧!不论由尖沙咀或尖东站走过来都差不多距望,非常易找,因为门外有开放式位置,划了十余个位子可能是方便一众吸烟人士!而室内就冷气开放!入面既气氛都几正,因为好像有种睇赛事炽热既感觉。环境寛松,有时候会有特别灯效,但当晚是有有两个大型投影荧幕播著一些音乐MV,没有过于嘈吵,是轻松,Chill住坐既!装潢算是新式型格,我们坐的位置,后面是窗户望到的外面香港街景,挺有特色。而左手面就是一个大大的酒吧的调酒位置,好多特色饮品同Cocktail,有唔同嘅口味!店员亦好乐意向我们介绍边款Cocktail或者野食适合自己!非常有耐性呢!【The Right Place】除了有好酒,更有好野食!翻开餐牌...食物款式多之余又吸引,当然食物以西式为主,基本上沙拉、汉堡、意粉、小食这些都是必有的!侍应们非常亲切有礼地再次介绍同落单!边等

边等边倾计很快食物便到了...
避风塘萝卜糕$78
见到「避风塘」这三字被它吸引了,呢款系传统Mix创新,因为落左薯片脆脆!萝卜糕份量系劲多,真系建议有三个人食先好叫,因为超饱肚!萝卜糕,外脆内软,一路食一路喷烟...热辣辣。
避风塘萝卜糕

设成方体容易入口,配上炸蒜茸+埋脆卜卜既薯片又几夹!不过避风塘嘅香辣盖过晒萝卜糕味道虽然炒到好香但辣味重了点...系惹味!但减少点辣度对萝卜糕本身既味便会出一点呢!
避风塘萝卜糕

另一样...避风塘软壳蟹$98
对的!又是避风塘!因为真系好少食呢只味,所以一人拣一款!

呢款用上中式点心蒸笼盛载,软壳蟹有两大只,一只切开两件,岩晒每人一件,都几有份量架!
避风塘软壳蟹

呢度软壳蟹用左原只「真蟹 」去炸,食到啖啖蟹肉之余仲好酥脆
又系用左中西合璧既元素,超香既椒盐再加左薯片脆脆!唔惹味就假既!仲食到一丝丝蟹肉!呢个推介呀!

呢个时候我杯Mocktail上场啦
Right Place Tour $98
Right Place Tour

点了热饮,因为少饮冻野!,佢既Mocktail用左中国茶杯,好得意又够怀旧,饮落去饮得出香甜味,清清新新,因为加左苹果同桃茶,所以解腻真系一流
好好饮!相信叫热饮,呢杯会系Number No.1多人点吧!

巴马臣芝士香蒜松露油薯条$78
好似都仲系食紧小食类!哈哈,呢个薯条真系食到我地停唔到!捧过来见到已经觉得好正!卖相名晒邪恶!点解?因为面头的现刨芝士如雪花般散落在上!真系啖啖都食中巴马臣芝士!
巴马臣芝士香蒜松露油薯条

都系用蒸笼盛上,好多蒸笼系枱面几可爱,呢个薯条炸得刚刚好,金黄色又够香脆,但唔觉油腻
可能被巴马臣芝士、蒜香及松露香盖过了,松露味都特出的!食得好开心!用料确实是一丝不苟!不是求其堆砌有形无实呢!
巴马臣芝士香蒜松露油薯条

朋友个杯Non Grand都到了!
Non Grand $108
呢杯野饮都系玩fusion咁,其实系姜汁豆浆,姜汁味好香
Non Grand
但你会感觉上饮到少少杏仁味...微甜、入口顺滑、喝下去好舒服,仲有花胶,Mocktail变糖水
真系发觉呢度饮品都好有特式!很创新!
Non Grand

再上鲜蟹肉烟肉海胆汁扭卷粉伴海胆汁$188!
朋友因为海胆而点的这个扭卷粉,而我就让了很多给她吃,卖相不错,而面层有大量蟹肉烟肉同丰富海胆制的酱汁
鲜蟹肉烟肉海胆汁扭卷粉伴海胆汁

烟烟韧韧的扭卷粉好Creamy,每啖都食到蟹肉,扭卷粉其实好好食个口感!至于份量还好,可能我们点的小吃较多,所以都吃光了!但一人独享是不可能得,Share食先食的晒呀!
鲜蟹肉烟肉海胆汁扭卷粉伴海胆汁

两个人点了两杯饮品,三个小吃,一个主食,好饱了,食物份量足,质素又好好,环境同气氛都唔错,最紧要坐得舒服,非常适合好友相聚!同时亦都系放工后食饭饮野既好去处。

有些朋友平日不常见,但需要她的时候总会及时在身边出现,亲爱的,谢谢你。💖
题外话/补充资料: 有同行朋友生日,餐厅会安排好似烟花型式既蜡烛, 全场灯光会变暗点点去配合!好正!好Warm啊!😍😍