2020-11-05
周末嘅时候去咗香港嘅竹林隧道,令我谂翻起三月嘅时候去京都嘅大竹林隧道......不禁怀缅喺日本嘅美好时光,所以决定本周要来个日本夜。喺商场行走,见到呢间日式餐厅,呢间日式餐厅主打刺身饭。餐厅内挂满咗钨丝灯,好有情调咁,而且墙上贴有唔同嘅日本风情海报,十足十日本既居酒屋一样。炸章鱼 $45先黎一客小食,新鲜滚热辣。粉浆好薄,所以毫无油腻感觉。而且章鱼肉粒好厚,所以炸完后都可以保持湿润!最重要食落去一D都唔un,好易咬断!木鱼茄子$35呢个系一个渍物咁,所以茄子都腌到入晒味,酸酸甜甜既,系一个好好既开胃菜。海宝丼$150一个杂锦鱼生饭,店员都好细心介绍的咩都有最满足到贪心的我!有一小前菜:茄子及清味蕾既柚子酒冻。有红肉、白肉、三文鱼子、章鱼、鳗鱼、松叶蟹肉。所有材料拌匀,满口大满足,咩质感都有,满足舌尖的需求。原来在暖壶入面系鱼汤,好有惊喜!仲要系新鲜熬制既白色鲜鱼汤,真系好心,热住唔会腥!食完后倒出一齐食,双重食法。好开心,美味环境配鲜味无穷既鱼生饭,去了日本一样!
喺商场行走,见到呢间日式餐厅,呢间日式餐厅主打刺身饭。 餐厅内挂满咗钨丝灯,好有情调咁,而且墙上贴有唔同嘅日本风情海报,十足十日本既居酒屋一样。
炸章鱼 $45
先黎一客小食,新鲜滚热辣。
粉浆好薄,所以毫无油腻感觉。
而且章鱼肉粒好厚,所以炸完后都可以保持湿润!
最重要食落去一D都唔un,好易咬断!
木鱼茄子$35
呢个系一个渍物咁,所以茄子都腌到入晒味,
酸酸甜甜既,系一个好好既开胃菜。
海宝丼$150
一个杂锦鱼生饭,店员都好细心介绍的
咩都有最满足到贪心的我! 有一小前菜:茄子及清味蕾既柚子酒冻。
有红肉、白肉、三文鱼子、章鱼、鳗鱼、松叶蟹肉。
所有材料拌匀,满口大满足,
咩质感都有,满足舌尖的需求。 原来在暖壶入面系鱼汤,好有惊喜!
仲要系新鲜熬制既白色鲜鱼汤,真系好心,热住唔会腥! 食完后倒出一齐食,双重食法。
好开心,美味环境配鲜味无穷既鱼生饭,去了日本一样!