2018-04-28
星期六阳光普照, 气温不冷不热, 一年里最好的季节就是这个时候了, 咁好的天气, 不去郊游简直就是对不住个天气, 于是我们一家大细带齐装备, 去沙田踩单车.租了单车向大埔方向慢踩, 微风拂面, 天清气朗, 人显得格外精神! 踩了约两个钟头单车, 大家都开始肚饿,我们都想揾个座得舒服的地方饮下嘢医肚, 经过科学园, 大家提议去里面的酒楼饮茶, 大家一致赞同, 于是来到间叫”喜庆”的酒楼, 酒楼环境清幽, 装修得富丽堂煌, 我们可以好舒适的坐在这茶楼里叹下茶, 食下点心.落咗order后, 我们叫的点心陆续上枱, 特别要赞的是这里的鲍汁凤爪, 酱色的凤爪连埋好多花生用个大碗装住, 睇到都令人垂涎欲滴, 食一粒花生, D花生好入味, 但又唔会太咸, 又香又粉, 好食到停不了口, 而D凤爪都已炆到林晒, 我钟意吮骨, 慢慢食这入晒味的凤爪, 感觉满口都是骨胶原, 好林好多胶质, 超好味道!细佬仔们钟意的虾饺, 烧买都好上了枱, 烧买好大粒,啖啖肉. 虾饺都是晶莹剔透, D虾饺皮薄到可以见到虾饺里而的汁及红红白白的鲜虾肉, 小朋友们好钟意食这两款点心, 又好肉又鲜甜!都估唔到他的烧鹅都做得好出色
都估唔到他的烧鹅都做得好出色, 我们叫了个例牌烧鹅, 点上酸梅酱, D烧鹅皮仲脆脆地, 一啖咬落去, 鹅皮里面的油香即刻满溢整个口腔, 有酸梅酱的中和, 一D都唔会觉得漏, 而鹅肉都是好厚肉, 啖啖肉得来D鹅肉好香, 又唔会好似鸭肉咁林, 一啲都唔逊色于专业烧鹅酒楼, 真系令人惊喜.
仲有其他点心, 有怀旧特色的咸水角, 有叉烧肠粉都相当唔错, 小朋友们都食得开心, 坐又坐得舒服, 踩完单车的疲累在饮完茶后已恢复晒, 呢度饮茶认真唔错!