2017-06-14
Lunch time 时候成日都谂今日要食咩呢? 食黎食去都系个几间, 见有新店又惊中伏又惊佢贵。今日得返我同另一个同事, 两个人等位比较易, 所以决定去试新野.此小店位于湾仔道的小巷内, 但呢条巷绝对唔冷清, 因为整排都系食店. 一到达已见到有条人龙排在门口. 而店内座位大约就只有廿个左右. 幸好等不久就可以入座. 系门口先望左餐牌, 坐底就可以即叫.除左主食外, 加$15 可以多一罐汽水/盒装饮品及一份小食.平日唔多食牛的我见店内大部份人都系食牛, 而且佢的餐牌头几项都系同牛有关, 应该主打吧.所以试了安格斯生牛肉坑腩汤河粉$48 (正常份量), 唔够食可以叫大份量. 送黎时除左碗粉外, 重会连一碟芽菜. 不过系二人share一碟.碗粉的汤好浓味. 比起平时食开越南河粉的汤味更浓. 安格斯生牛肉切得好薄片. 食落又林又滑.入口唔驶点咬就溶左...另外肉坑腩同样好入味而且好滑好林.就算将牛肉跟粉一齐入口都唔驶话要慢慢咀嚼.不消一会就全吞下. 有点后悔不叫大份量. 对我来说好像一阵风就食完一碗粉.幸好有叫小食.虾饼, 黎到时有点失望, 虽然都预左跟餐加$15 一定唔会大. 都预左系两件
安格斯生牛肉坑腩汤河粉
牙菜
碗粉的汤好浓味. 比起平时食开越南河粉的汤味更浓.
另外肉坑腩同样好入味而且好滑好林.
就算将牛肉跟粉一齐入口都唔驶话要慢慢咀嚼.
幸好有叫小食.
跟餐虾饼
虾饼, 黎到时有点失望, 虽然都预左跟餐加$15 一定唔会大. 都预左系两件. 但没想到那么薄...
食落味道系有虾味而且都唔会干争争. 虽然个样以为佢会好干但出奇够虾味. 若厚返少少会更吸引.
跟餐油菜
枱上还有提示你要怎样享受你的越式汤河.