2019-02-28 1130 浏览
又到星期五,呢个星期真系过得好痛苦,工作量之大好似过咗一个世纪咁耐☠️ 正所谓吃得苦中苦 方为人上人,食得辣嘅人其实都系人上人😄要知道辣味都有分好多种,当中四川一定系麻辣界嘅表表者。是晚专程去到观塘工厦揾食,寻寻觅觅就揾到川味港私房菜,一间对辣很有坚持嘅有heart餐馆🤩位置比较隔涉,去到13楼仲要行一层楼梯先到。虽然难揾,但8点半嘅川味港依然坐满人,普遍都系一大班人黎,都系嘅,中菜多d人share可以叫多几样黎试丫嘛🌝果然系辣味专家,听店员讲原来餐厅所有香料都专程由四川采购,保证风味十足👍🏻👍🏻辣子田鸡,辣子鸡丁就食得多,田鸡倒是第一次,不过辣先系主角,辣得好过瘾,不禁令我谂起上海食过好大只嘅King Size田鸡🙊酸辣炒花菜🥦又系另一种层次嘅辣。酸同麻嘅比例掌控好考功夫,加上要同健康嘅蔬菜一齐煮,绝对考验厨师嘅功架👅 唔会炒完好似油浸咁,香口爽脆,食到lamlam脷!炒回锅肉同泡椒牛肉就最啱食肉兽,我地食到清碟,又要跑多几个圈先得掂噜🥳今晚试咗好多种辣椒嘅煮法🌶️再以唔同主菜嘅配搭,带来惊喜!果然私房菜成日比人觉得好神秘,因为未上枱你都未必知今日㕑师推介是什么的呢🤗

2019-02-22