2019-05-16
喺旺角同太子之间, 新开张 一间 嚟自成都嘅火锅,《老码头成都火锅》, 今晚一于去试吓。好耐冇食正宗嘅四川火锅, 餐厅位于塘尾道, 地铁出行五,六分钟。 餐厅装潢古色古香, 甚有风味,有望街景嘅卡位, 好似仲有上层但系 时间尚早去只系开咗下层。先点咗一个双拼嘅锅底。 成都原味(小辣)并花胶鸡汤, 本身一坐低已经感觉到环境里弥漫著花椒嘅味道, 虽然有啲攻鼻, 但味道有几吸引钟意 麻辣火锅嘅朋友。[成都原味]泛著红油嘅锅底, 令人热血沸腾,越食越上脑, 小辣嘅程度相当富挑战性。 有需时应该取一碟已混合嘅特制酱料, 用油浸著嘅调味料唔辣, 充满蒜味,麻香味, 并可以帮助减辣, 绝佳嘅急救良方。 花椒和各式辣椒愈烚辣度越劲, 开始有点高估自己, 还需请店员滔走辣椒和红油。另一边白汤系花胶鸡汤, 有半只鸡肴制着, 清甜滋润, 先滔几碗汤 再开始打边炉。 行咗个圈去酱料区, 基本酱料都齐备, 茶芥每位仲包括水果, 今天水果有西瓜和哈密瓜~ 够晒健康~ 不过份量太少亦都唔系频密添加。想点鸭血今日冇货😣[牛胸爽]$77, 比较矜贵嘅部位, 薄薄一片一渌就会卷缩, 有啲似软骨但系又有牛油的脂香, 味道和
想点鸭血今日冇货😣
[牛胸爽]$77, 比较矜贵嘅部位, 薄薄一片一渌就会卷缩, 有啲似软骨但系又有牛油的脂香, 味道和口感都相当唔错!
蛋饺$32(半份)馅料足, 蛋皮甜香, 好啱小朋友食❤️❤️
[老友鬼鬼] 墨鱼滑半份 $88, 馅料系墨鱼滑,鲜甜弹牙, 不过总系唔明渌完𠮶啲油炸鬼就系好腍..
半份冬菇和皇帝菜, 皇帝菜嫩绿鲜甜 。👍👍
[蒙古羊肉]半份$68
唔会好薄切,有一定厚度, 少少羊膻 够晒风味!
冰豆腐, 够晒冰冻, 结构 一层层非常索汤!
[手工西洋饺], 非常重西洋菜味, 配任何肉类都好香!
[糖心芝士鱼蛋] 半份$38, 里面有流心嘅芝士( 并唔系胶质嘅流) 有香浓芝士味和带甜, 估唔到平时我唔食呢啲芝士馅料丸都觉得非常美味出色。
[紫薯宽粉] $38, 好滑身好烟韧, 烟韧到赵唔烂, 觉得唔容易消化所以都食唔得多。
最后送咗一个[ 冰糖桃胶雪耳糖水], 食完辣嘢之后特别滋润!
多款食物都设有半份或全份可点选, 少食多款可以试更多款式。 优惠 时段七点前或九点半后都有68折, 避开繁忙时间更抵!!