2016-01-22 2716 浏览
韩风继续吹,朋友话又想食韩国野了,仲介绍左呢间系工厦入面嘅火星料理,听个名觉得几趣怪,放工一齐黎食。地点不难揾,但入到去工厦门口,大厦看更话要登记,哗,咁认真,食餐饭啫……上到黎,环境几好几干净,坐左张圆枱,枱上有餐具同麦茶。叫左韩式紫菜包饭($35),我通常叫佢做韩国寿司 馅料很多味道丰富,饭软绵,紫菜亦很脆,味道天然无添加,食得安心又放心。泡菜煎饼($120),点的时候觉得有点贵,黎到先知咁大块厚厚的但唔系粉饼,入面好多泡菜,微辣香口,好正。可点酸汁或辣酱自行调味,但我觉得唔点酱料已好正。辣泡菜年糕猪肉部队锅($280),点解猪肉贵可海鲜锅嘅!?因为佢系用上猪腩肉,不是一般火锅猪肉片。跟部队锅可选公仔面,粉丝或饭,韩国公仔面咁正,我地梗系拣公仔面啦。猪腩肉,肥肉瘦肉间层,肥而不腻,入口竟然系爽口弹牙,唔讲真系唔似食紧腩肉。锅入面梗系唔少得午餐肉啦,软绵绵打边炉好正。仲有年糕,够烟韧,吸埋汤汁食一流。公仔面,弹牙正,煲耐左都唔会淋哂。其他配料仲有肠仔,泡菜,红萝卜,翠玉瓜,菇等,好丰富!食完有甜品送,雪糕糯米滋,一粒朱古力,一粒云呢拿~食完埋单走人,工厦入面所以较早收门,唔好太夜黎

上到黎,环境几好几干净,坐左张圆枱,枱上有餐具同麦茶。
叫左韩式紫菜包饭($35),我通常叫佢做韩国寿司
泡菜煎饼($120),点的时候觉得有点贵,黎到先知咁大块
厚厚的但唔系粉饼,入面好多泡菜,微辣香口,好正。
可点酸汁或辣酱自行调味,但我觉得唔点酱料已好正。
锅入面梗系唔少得午餐肉啦,软绵绵打边炉好正。
仲有年糕,够烟韧,吸埋汤汁食一流。
公仔面,弹牙正,煲耐左都唔会淋哂。

其他配料仲有肠仔,泡菜,红萝卜,翠玉瓜,菇等,好丰富!
食完有甜品送,雪糕糯米滋,一粒朱古力,一粒云呢拿~

食完埋单走人,工厦入面所以较早收门,唔好太夜黎啦。
2016-01-11