2015-01-19
5月19日, 优闲离岛之行当然要以海鲜餐作结~ 行到来索罟湾有几间海鲜饭店, 比较之下泰苑呢一个2人餐几合我地心水~ 价钱相宜得嚟老板娘仲有野送~::: 海鲜2人餐 ::: $228::: 椒盐鲜鱿 :::呢个炸法唔同一般咁, 个炸皮比较厚身, 感觉同条鲜鱿差不多. 鲜鱿肉地弹牙, 鲜味十足好新鲜, 唔错~ 但系椒盐味唔够出, 味道颇淡...::: 豉油虾 :::呢碟炒出嚟好香, 食落都十分嘅入味~ 可以话炒到连壳都脆埋, 虾头都可以就咁食~ 之不过虾比较细只, 肉质唔算好鲜, 份量撘够~::: 豉椒炒蛏子 :::呢一个就比较失望, 炒到肉同壳分离, 亦都冇镬香, 就好似平时食豉椒排骨饭𠮶pat汁咁... 汁系好味, 蛏仔都好味, 就系捞埋一齐就有一种不和感, 加上好似壳多过肉咁...::: 蒸鲍鱼仔 :::鲍鱼仔清蒸就已经好够味, 加上少少葱吊下味, 好食~ 肉质弹牙一d都唔韧, 鲜甜味十足~::: 酥炸墨鱼球 :::呢2粒墨鱼球系老板娘送嘅, 虽然个卖相唔太讨好, 又好似同平时d墨丸冇乜分别, 但系入口即刻改观~ 墨鱼味道丰富, 炸得香口, 十分结实, 肉味慢慢渗出, 比起个椒盐鲜
::: 海鲜2人餐 ::: $228
::: 椒盐鲜鱿 :::
::: 豉油虾 :::
::: 豉椒炒蛏子 :::
::: 蒸鲍鱼仔 :::
::: 酥炸墨鱼球 :::
呢2粒墨鱼球系老板娘送嘅, 虽然个卖相唔太讨好, 又好似同平时d墨丸冇乜分别, 但系入口即刻改观~ 墨鱼味道丰富, 炸得香口, 十分结实, 肉味慢慢渗出, 比起个椒盐鲜鱿更加好味~
去离岛最写意嘅莫过于望住日落食个晚饭, 睇住南丫岛日头到夜晚嘅变化, 再悠闲咁撘个船, 咁样先系一个离岛游完美结局~ 此程亦都系我地2人世界最后的一个离岛晚上~