2018-08-02
之前去大角咀交收,顺道揾下有咩好食同大帝食下,见到金船长系开饭热点就去订位试下。当晚交收我同对方都早左少少到所以顺带早左到金船长,餐厅装修带海洋气息,有船舵,鱼网,假海洋生物等既装饰品,环境较暗都几有情调。侍应推介得奖菜式黑松露菌酱意式马斯卡普芝士薄饼,真系几好食,外面脆脆地好香芝士味,里面夹左松露菌酱,除左净食外仲有2种食法加点自家制提子汁,酸酸甜甜好清爽会减低芝士既腻,最后加埋伴碟沙律更加清新,3种食法都好食,我最钟意第2种食法。仲叫左香煎鹅肝伴苹果沙律,法式焗田螺,烧纽西兰羊架,煎海鲈鱼意大利饭,蟹肉素翅南瓜汤,心太软同梳乎里加埋一杯黑牛同冻柠茶。鹅肝几大块,煎得香脆加埋醋汁同煮过既苹果提子干一齐食解腻,好味法式焗田螺好香热辣辣,我地用包点埋d油同汁一齐食蟹肉素翅南瓜汤好香浓既南瓜味,又甜又香,大帝都追住饮。烧纽西兰羊架肉嫩带点羊膻味,好食,先觉得羊肉都系带点膻味先好味煎海鲈鱼意大利饭好浓既奶油味好香,但饭有d硬,可以软番少少,鲈鱼皮脆肉嫩滑唔错。心太软同梳乎里都几好味,心太软有流心,朱古力味唔会太甜梳乎里发得好高形都几靓,主要俾大帝食,佢都好钟意食。黑牛系我先生饮,佢话细细个已
法式焗田螺好香热辣辣,我地用包点埋d油同汁一齐食
蟹肉素翅南瓜汤好香浓既南瓜味,又甜又香,大帝都追住饮。
黑牛系我先生饮,佢话细细个已经成日饮,系佢既童年回忆
我饮冻柠茶,甜度茶味都好好,唔会好似平时饮到既咁苦涩。
侍应好好人亦好话头醒尾,见到大帝整跌左匙羹,我地未出声已经攞只新既来,同我地讲解点食个松露芝士薄饼又好有耐性,埋单时都有问菜式点,好少有咁有礼貌既侍应。