今次是为了储印花, 才第二次来光顾. 可惜今次去, 印象极差. 我都系第一次食饭食到一半忍唔住要拎部相机拍低佢, 而且无食晒就埋单走. 环境可以地方尚算濶落, 有两个大厅. 每个放有大概二三十张四人台, 两边有电视, 我晚上八时去, 播放著三色台的连续剧. 木台木餐椅, 污嘈有渍的推广餐牌直放在台中央. 今日全场有八成满, 环境嘈杂, 食客以家庭客一家大细去食居多.侍应反应慢态度差四位制服不整齐的侍应, 其中一位男侍应把水渍还未抹干的餐牌倒转放在我面前, 过了胶的内页依然黐手. 我看了餐牌三分钟, 选定好食物之后, 尝试找一位侍应给我写菜, 可是四周张望, 望完又望, 望了三分钟都未有醒目的侍应懂得过来, 最后只有举高手才可以点菜.(侍应态度问题请继续睇落去)食物将货就价本来几十蚊食日本菜唔会有太高期望, 但真系食唔到. 饭粗而且冻, 咬得一口粉的; 渍物太干, 面鼓汤冻, 水太多开得太稀, 而且味道不平均. 毕竟这个价钱, 还可接受... 但我叫的网烧牛肉定食, 薄薄的牛肉咸味完全盖过牛肉味, 加上约七成熟的牛肉, 厚薄大小切得不平均, 中间几块还有血腥味. 最重要的系牛肉太多筋,

环境可以

侍应反应慢态度差
(侍应态度问题请继续睇落去)

食物将货就价
本来几十蚊食日本菜唔会有太高期望, 但真系食唔到. 饭粗而且冻, 咬得一口粉的; 渍物太干, 面鼓汤冻, 水太多开得太稀, 而且味道不平均. 毕竟这个价钱, 还可接受... 但我叫的网烧牛肉定食, 薄薄的牛肉咸味完全盖过牛肉味, 加上约七成熟的牛肉, 厚薄大小切得不平均, 中间几块还有血腥味. 最重要的系牛肉太多筋, 三块食一半吐一半, 三块完全咬唔到, 另外两块根本唔系肉. 另外跟一旧菜, 干到变黄唔敢食, 最后无食.

(另外点菜前见到三文鱼橙得无光泽, 干巴巴的唔新鲜, 所以唔敢叫鱼生)

长脚蟹沙律无蟹肉
讲多无谓, 先看相片.
相片中块状的绿色蔬菜变成了实物青色条状的不知什么东东, 又冻又干又无味道; 廉价水果相片中大大粒舖得紧质质, 实物总数唔超过十粒, 而且每粒都小得可怜, 唔超过 2 立米厘米; 最过份系竟然无蟹肉!

我问经理点解蟹肉沙律无蟹肉? 经理拎住碗野返去问师傅的问题才精彩: "系唔系放漏左蟹肉?"
师傅望接二连三向我望过来, 过程中手部有所动作. 我心里一寒.
加入了的几旧烂溶溶的蟹肉/蟹丝之后, 侍应把沙律再次掉到我面前 (注意系掉, 大排挡上碟头饭的"掉"), 完全唔觉有问题, 无道歉甚至无解释就走开. 我事后问职员点解同餐牌完全唔同样, 佢话餐牌入面果只菜唔系成日有, 其他就会同师傅反映.

$42 的沙律, 唔知食菜食水果定食乜野, 广告与现实完全两个样, 货不对版, 有被骗的感觉

用信用卡结账有优惠, 但唔收卡
职员话, 未满 $200 (忘记了还是 $250) 唔收卡, 所以强逼我用现金

唔老实, 唔俾印花我
找钱时没有给我印花, 本来想跟它讨回来, 但心想我一定不会再来光顾, 算了吧 (可能佢都系咁谂)
货不对版 - 餐牌上(左一)与实物的长脚蟹沙律
2009-05-06
  • 晚上九时后的减价晚餐 (因为食物只值呢个价钱)