2020-01-26 243 浏览
工作到很晚,其他店已关,到巴打冰室买外卖,刚进店已经看到有客人跟侍应讲,佢找少左钱,侍应笑笑口话:「哎呀好彩你返转头提我咋」,一句唔好意思都冇。我在外卖纸上见到海南鸡饭有汤有酸菜,连埋个油饭几衬,所以order左海南鸡饭。冇几耐,听到另一年轻女侍应同收银女侍应讲,冇酸菜呀点算?我听到收银讲,由佢啦,俾姜蓉咪得。我心谂,酸菜都系小事,所以冇出声。但系,当我拎到个外卖𠮶阵,系少左个汤,我问收银阿姐点解冇汤,佢话卖哂,我话:「吓?我俾钱果阵你唔讲既?」佢话自己有讲,我话:「你有讲我就唔买海南鸡饭啦,个餐牌写三样少两样」,佢唔出声,然后我话:「你最少都补杯野饮俾我」,收银阿姐都仲话要收返六蚊。收银阿姐行入水吧同里面啲人讲我屈佢,我企喺度等,后来佢俾左杯柠茶我,都系话我屈佢,但由于收工后太累,我冇再同佢嘈。不过,返到屋企食饭先系戏肉,海南鸡饭,菜都冇一条,然后啲鸡全部都系皮厚骨多,仲有红色碎骨跌出来,食快啲都会哽亲。个油饭同泥胶差唔多,睇得出个饭系求其将油同埋腍既饭摆埋一齐。呢间餐厅,啲野卖哂侍应唔讲,仲话人屈佢,食物又难食,冇下次。

2020-01-24
15 分钟 (外卖自取)