点咗两份午餐,先嚟餐汤,薯仔忌廉汤。用全不锈钢煲仔上枱,少女侍应放底时提示小心煲热。但佢放底𠮶位又唔啱,又冇底碟、煲垫。个煲咁热,要自己移啱位好狼狈!主菜系海鲜意粉同牛柳。海鲜意粉畀刀义,食到中途先攞只匙过嚟。牛柳冇主动畀芥末酱,但之后隔离枱同样叫牛柳又有主动畀㖞,但又系中途先畀人哋。食物方面,好一般,近乎差。薯仔汤冇薯仔味,亦冇薯仔质地,唔讲我仲以为系普通忌廉汤。而且份量极少,唔系一般expect嘅份量。我又唔觉得佢去到fine dining嘅级数,重质唔重量。伴汤嘅面包条,只有烘过,冇之前呢度啲人影咁有味料。牛柳算系最OK𠮶样。但伴碟嘅薯仔我觉得似烚煮再加焦个面。伴碟嘅沙律完全冇dressing,一啲都唔符合呢间餐厅想做嘅风格/级数。最差系海鲜意粉,收一百二十几蚊,餐汤𠮶度已经悭唔少㗎啦,海鲜都咁悭!得两只虾,一旧鱿鱼,三块细过手指公嘅薄切三文鱼,仲要腥嘅!最得意系,埋单时个少女问觉得啲嘢食如何。我见佢都系十吓十吓又唔系话得事,所以都唔想答佢,只系微笑咗一吓。点知佢再问,咁我唯有话「一般啦!」点知攞番张单番嚟嘅时候换咗另一位男士攞嚟。呢位男士,由我哋一入嚟𠮶刻开始,一直大部份时间都

最得意系,埋单时个少女问觉得啲嘢食如何。我见佢都系十吓十吓又唔系话得事,所以都唔想答佢,只系微笑咗一吓。点知佢再问,咁我唯有话「一般啦!」点知攞番张单番嚟嘅时候换咗另一位男士攞嚟。呢位男士,由我哋一入嚟𠮶刻开始,一直大部份时间都同另一张枱嘅女士倾计。佢再问我哋觉得啲食物如何,我都系答佢「一般啦!」因为佢又冇得罪我啲咩,我唔系咁习惯直接踩人。谂住一句一般可以过骨,点知佢好似好愕然我竟然唔赞佢咁㖞。咁我谂咗一阵,唯有答佢Seafood linguine冇乜seafood。我以为咁答都唔算直接话啲嘢食味道差,我都仲未讲啲面做唔到Al dente,个汁太杰似茶餐厅,连cafe水准都未到。但佢听到我话冇乜seafood,又好愕然咁㖞!其实有几多粒海鲜数得出啦!你用咗几多样海鲜,用咗咩质素嘅食材,你自己心里有数啦!唔赞你好出奇咩?你问人意见,但连咁轻柔嘅评价你都接受唔到,你就唔好问啦!全程同一位食客倾计,不如将啲时间放喺厨房或者教熟啲个侍应少女啦!其实佢系咪觉得自己做紧fine dining呢?但我认为,以佢当日嘅服务、食品嚟讲,只系一间收得太贵嘅cafe。真心觉得佢嘥咗个舖位。
2015-10-14