呢间中菜餐厅位于西九戏曲中心入面,适逢父亲节前夕,食中菜都走唔甩,加上未去过戏曲中心,一于去试下同顺便参观下呢个耗资27亿港元建造既地方戏曲中心运用了中西特色设计,蛋形既顶层,主体以灯笼作概念,果然非同凡响满乐中菜位置系1楼,地方宽敞,环境清幽,中式格调,连杯杯碟碟都用上翡翠绿色,古色古香得黎但又不失新潮感不过落单时发生了小插曲,因为揾唔到烧味双拼价钱,我地就问侍应系咪贵d,侍应男答我”出黎食野唔好睇价钱”,个下我地呆左,我第一次黎食,咁我地都系想问清楚价免得埋单时有争拗,同埋觉得佢咁答个客好睇唔起人😐我地相量紧叫咩𩠌既时候,佢就过黎落单,我地都未拣完,我完全唔知佢想点🙄招牌杏汁炖白肺汤炖汤奶白色的,猪肺干净无味又腍身,杏仁味浓郁,好滋润呀烧味双拼蜜汁叉烧:蜜汁香甜,叉烧部位腍身,边烧至微㶶,半肥瘦既㶶叉,真系非常出色,仲有d蚝油豆伴碟脆皮烧腩仔:皮系厚身香脆的,但肉就好咸,好失望椒盐鲜鱿个脆浆做得好薄,但食落唔脆,同埋入面既鲜鱿好湿,相信系鲜鱿出水令到唔脆,一咬系觉得好粉,好古怪既口感虾子炆柚皮煲柚皮无涩味,虾子味道唔够香浓,个茨汁味道不过不失鲜百合炒什菌百合切得好大旧,咬落口感好粉

招牌杏汁炖白肺汤
炖汤奶白色的,猪肺干净无味又腍身,杏仁味浓郁,好滋润呀

烧味双拼
脆皮烧腩仔:皮系厚身香脆的,但肉就好咸,好失望

椒盐鲜鱿

虾子炆柚皮煲
柚皮无涩味,虾子味道唔够香浓,个茨汁味道不过不失

鲜百合炒什菌
百合切得好大旧,咬落口感好粉,整碟都炒得较油

整体食物味道我觉得系中规中矩,但那位侍应既表现真系令我目定口呆,既然问下价钱系咁唔应该的话,咁不如menu唔好写价钱啦,任你地开海鲜价,出黎食野唔好睇价钱呀嘛!