2021-09-14
相信唔少人都认识「Top Blade Steak Lab」呢间专食平铁牛扒嘅专门店餐厅,我由佢喺何文田开第一间店就已经开始帮衬。不经不觉喺几年之间,佢仲托展至铜锣湾同沙田,好犀利👍。我同朋友平日晚上去新城市广场食饭,佢话未食过Top Blade,所以就带佢嚟食吓。估唔到成八点半钟都仲要等位😅,但好彩店员们好有活力,做嘢快手,等咗十分钟左右就入得。另外,佢哋对菜式内容非常熟悉,态度专业,抵赞。餐牌多年来都无乜点变,而且好似仲无加价添😍。主菜选择得五款,贵精不贵多,包括三款牛扒、猪鞍同汉堡包,价钱由$150至$268不等,另外仲包薯条任食。我认为呢度绝对称得上系性价比高之选!美国390日谷饲Prime级平铁牛扒($268),店员向我哋介绍Flat Iron即系翼板肉🥩,佢系成只牛第二嫩滑嘅部位,仅次于牛柳。呢款美国390日Prime级牛扒质素稍胜其他品种,牛味较为浓郁🐮,因此用简单嘅调味都已经好好食。酱汁系青胡椒忌廉汁,味道唔会太抢,唔错。牛扒建议生熟度为三成或五成,我哋要咗五成熟,厨师控制火候得宜🔥,你会见到肉身呈嫩粉红色,肉质亦如期望中细嫩。呢款牛扒伴旁仲有薯蓉添🥔。是日特别版招牌平铁
总括嚟讲,呢间扒房多年来都咁好味😋,平铁牛扒保持高水准,而且价钱贴地,未食过嘅真系要嚟试吓。餐厅除咗食物方面,环境、卫生同服务等均令人满意,推介🌟!