2019-03-07
身为抹茶&焙茶控,上个月我同另一位茶控(C小姐)专登飞去宇治丶京都叹茶,今个月我哋茶瘾又发作喇~ 好彩尖沙咀有中村藤吉 每次我同C小姐嚟呢度都一定会点抹茶芭菲同焙茶芭菲去过中村藤吉位于宇治嘅本店,我同C小姐一致认为宇治本店限定芭菲(以粗竹筒盛载)卖相绝对胜于呢度嘅芭菲,但论味道,呢度真系好食过本店嘅芭菲. 原因系呢度嘅芭菲份量细啲,而且配料无咁滞,本店嘅抹茶芭菲加咗好假味嘅柠檬果酱(系嘉顿瑞士卷柠檬味),完全同抹茶雪糕丶红豆唔夹! 呢度嘅芭菲做得好balance,一层层食落去味道好和谐. 抹茶同焙茶比较我钟意焙茶芭菲,个after taste比较好 如果唔钟意太甜,就千祈唔好点抹茶latte,日本人口味比较嗜甜,但呢个latte又唔可以少甜.至于服务方面,我哋觉得身为日本餐厅就应该秉承日本水准,宇治本店嘅侍应好留意每位客人嘅需要,但呢度嘅侍应比较懒散又无笑容,希望日后会有改善
每次我同C小姐嚟呢度都一定会点抹茶芭菲同焙茶芭菲