肥仔号 , 拣呢间系因为 openrice 睇过 , 九龙城区最多好评系呢间门面好大 , 大闸蟹以斤两计算 , 不知是好是坏 , 但对我地呢 d 买少少o既客人呢间甚有名气o既专卖店 , 店员听到 " 可唔可以秤两只 ? " 面色己经有所骤变而我地先问过 , $ 188 斤o既 , 大约几钱 ... 佢答我地 $ 50 一只 , 然后秤左 $ 103我地随口发挥师奶本色 , 问一问 $ 100 可以吗 ? 我地仲话 , 最多唔好枝醋啦店员还是很强硬的拒绝 , 说话欠友善 , 老实讲o个 $ 3 减唔减无所谓 , 致系讲下之嘛~ 随蟹物 : 1. 紫苏叶 : 白色小袋装好 , 数片算几完整 , 都几干净2. 醋 : 也是原枝装同顺兴香醋 , 我地话唔要 , 相系用之前o个枝黎影o既3. 姜 : 肉眼睇己经见到有 d 泥巴 , 拎上手干争争 , 洗完都仲唔系几想用4. 黄糖 : 啡黄色透明糖粒 , 比较幼细 , 甜度都比较轻~ $ 103 两只大闸蟹公 :蟹身唔算细 , 蟹壳偏深色 , 蒸出黎却偏暗橙色 , 唔够艳亮 , 蟹脚亦较幼细揭开蟹盖 , 吓左一跳 , 一只好多水 , 一只系奶黄色
~ 随蟹物 :

~ $ 103 两只大闸蟹公 :

揭开蟹盖 , 吓左一跳 , 一只好多水 , 一只系奶黄色 , 心谂无理由系未熟
我蒸左半个钟再焗左一轮先拎出黎 , d 肉全部都熟透 , 应该真系 d 蟹唔靓
黄色膏o个只 , 真系唔知咩味 , 少少腥 , 无鲜甜可言 , 蟹肉都系无乜味道
另一只只系好少少 , 白油多过黄色软膏 , 浆口得很 , 蟹钳蟹脚肉质好散
## 真系估唔到呢间咁多广告咁多宣传o既肥仔号 , 质素会系咁唔掂
人怕出名猪怕肥 , 系咪因为多订单 , 所以漠视 walk in 客人呢 ??
服务同大闸蟹都一样差 , 所以我要呈上喊脸一个 , 永不翻生了 !!
2012-11-19
外卖自取