2011-01-30
话说早排听闻这边开了间, 讲就讲系日本人开的 便当屋, 但查清楚后, 虽然系有夏威夷州住嘅日本人有股份, 但原来也是跟本地集团 run 的 牛涮锅 Mou Mou Club (a rip off of Japan's Mo Mo Paradise's name by the way !) 同新开嘅 牛角 有关连. 其实睇第一篇食评已经知道是什么人写的, 因为它在自己网站也同样在吹捧著自己是香港第一家正宗日式便当.但记忆中唔单止好多年前香港有开过这类型店, 亦好像无正确地 acknowledge 了其他在香港, 系真正日本人煮或开嘅上环 JP Deli 或 CitySuper @ IFC. 这绝对不是日本人会做的作风 !这边看落去其实唔错的, 种类多多, 价格望落更可说是低食 ~ 便当售价只从 $29 到 $36 起, 不过就无得堂食. 这方面都几正宗下 ! 叫咗个 鸟唐扬げ & 豚肉の生姜焼き Combo Bento - - 惣菜只是很少的 芽菜红萝卜丝 加点 萝卜渍, 真系你我都识得放入去. - 豚肉的肥多得可悲, 比例系三份二以上. 虽然不太喜欢姜味, 但这边叫
- 豚肉的肥多得可悲, 比例系三份二以上. 虽然不太喜欢姜味, 但这边叫得这个名, 也应该有少少姜味好啩.
- 鸟唐扬げ 就皮唔衰, 肉又干 - 完全系小学鸡程度, 离毕业还有很长距离. 肉下面仲舖咗几条超油的意粉, 好无奈.
- 饭同中间粒梅反而有水准, 饭加芝麻味道好食. 但粒梅有粒好硬嘅核系里面, 是否应早啲讲俾客人知或把它的核先弄掉好啲?
- 其他配件就真系唔太得... 直属港化或西化咗嘅 level. 薯仔沙律也索性给改掉, 俾一笃水jet jet 粟米沙律算.... 同图片或 sample 完全系两回事.
再加了 Tonkatsu 炸猪扒 -
- 一食就知系现成 急冻货式, 同 Coco Ichiban 差唔多质素. 但 $15 当然只会是reconstituted 麦乐鸡嘅 level!
*************************
同日本真正好食的外卖便当, 唔知差了几多级数!
煮功同配搭也更加未达到 JP Deli Tomoko-san 做到的味道.
系日本求其揾间火车站或机场店买个 そらべん(空弁), 都好食过佢.
不过卖得这么平, 睇怕佢唔会咁快就领便当 !