2013-02-13 85 浏览
10月2日, 尖沙咀大热海南鸡饭专门店嚟咗天后开分店, 令极少机会出尖沙咀揾食嘅我地终于可以一试~ 睇过云云食评之后除咗知道呢间分店水准同总店尚有一段距离之外, 其二就系面对有白鸡同烧鸡嘅海南鸡饭我地都识拣~::: 白鸡饭套餐 ::: $65鸡饭套餐包油饭、油菜同清鸡汤, 价钱比净叫贵少少, 系多咗个菜啰, 但鸡嘅份量又少番d… 先讲个海南鸡, 鸡皮都几肥几厚, 鸡肉地尚算嫩滑, 肉质都唔嚡, 之不过肉味唔太丰富, 个已经淋咗上鸡度嘅豉油又咸咗d亦唔够甜… 唯有靠再点个姜蓉同辣酱去吊番d味, 整体以海南鸡驰名嘅店只可以系勉强合格… 油菜一d都唔大碟, 仲比平时食粉面𠮶d细, 菜都叫新鲜嘅, 绿绿地唔算霉, ok咁啦. 清鸡汤系比较好号一样, 清清地一d都唔油, 几好~ 而最后个鸡油饭都比食过嘅油, 香味十分足够, 不过有少少一patpat.::: 喇沙虾 ::: $48喇沙可以选择米粉同米线两沟, 卖相勉强都算对办~ 橙红色汤底望落好似都几辣, 但其实椰香奶味都唔少. 不过配料方面就差d, 净系两只唔太新鲜肉质带霉嘅虾仔已经扣分不少… 其他如芽菜豆卜等下栏配料亦都系马马虎虎. 最重要系

::: 白鸡饭套餐 ::: $65
::: 喇沙虾 ::: $48
喇沙可以选择米粉同米线两沟, 卖相勉强都算对办~ 橙红色汤底望落好似都几辣, 但其实椰香奶味都唔少. 不过配料方面就差d, 净系两只唔太新鲜肉质带霉嘅虾仔已经扣分不少… 其他如芽菜豆卜等下栏配料亦都系马马虎虎. 最重要系传统喇沙掺掺系以油面米粉两沟带出不同口感, 但而家米粉同米线两者都系较淋嘅粉类, 味道相约, 就做唔到掺掺嘅特色.
::: 薏米水 ::: $8
自家制薏米水好大杯好足料! 有三分一杯都系软淋薏米~ 味道清甜解喝好味道~ 女仔饮去水肿啱晒!
我地无食过尖沙咀店, 所以无比较. 呢间文华鸡店装修格局其实同上一手间西式茶餐厅环境几乎一样, 虽无特色但总算靓靓仔仔~ Overall食物其实又唔算太差, 但除咗杯薏米水比较深刻之外其他野食都只系一般般… 相对地价钱就偏贵, 三个字, 唔抵食!
2012-10-02